Motionär. Riksdagsledamoten Jenny Petersson (M) vill att riksdagen värnar Halland som egen region.
Motionär. Riksdagsledamoten Jenny Petersson (M) vill att riksdagen värnar Halland som egen region.

Jenny Petersson vill ha kvar Halland helt

Att tvinga Halland in i en storregion vore odemokratiskt.

ANNONS
|

Det menar riksdagsledamoten Jenny Petersson (M) från Halmstad som motionerar i riksdagen om att Region Halland ska förbli enat.

”Det borde vara en självklarhet att Halland självt ska få bestämma om man ska fortsätta att vare en egen region eller ingå i någon annan”, skriver Jenny Petersson, som tycker att det vore högst odemokratiskt om regeringen uppifrån tvingade på hallänningarna en organisationsstruktur som de inte vill ha.

– Det är en viktig fråga som engagerar även andra riksdagsmän och regionen, säger Jenny Petersson.

Hon har också ställt en skriftlig fråga till civilminster Ardalan Shekarabi (S) som gäller direktiven till utredarna av storregioner.

ANNONS

–Jag undrar vad som menas med att ”förslagen bör vara väl förankrade hos berörda parter”? Räcker det med information eller hur har man tänkt, säger Jenny Petersson.

I motionen skriver hon att Hallandsfrågan har diskuterats flitigt genom åren och när Region Halland bildades fanns en bred politisk uppslutning, vilket är fallet även i dag.

Hon framhåller att folkhälsan i Halland är god och att sjukvården är bäst i landet. Region Halland har god ekonomi och finansieringen av hälso- och sjukvården sker genom ett skatteuttag som är bland de lägsta i landet.

Jenny Petersson påminner om att existensen av länsgränser inte i sig betyder ett hinder för samarbete mellan kommuner, myndigheter, regioner och organisationer.

ANNONS