Jenny blir Henny. Jenny Carlsson har jobbat som clown i tolv år, men aldrig varit med om något som liknar dagens clownhysteri. "Det är helt vansinnigt", säger hon. Bild: Roger Larsson
Jenny blir Henny. Jenny Carlsson har jobbat som clown i tolv år, men aldrig varit med om något som liknar dagens clownhysteri. "Det är helt vansinnigt", säger hon. Bild: Roger Larsson

Jenny Carlsson står upp för den goda clownen

När media var och varannan dag rapporterar om hotfulla, elaka clowner är det inte lätt att vara en "riktig" och snäll clown. – Det här är helt vansinnigt, säger Jenny Carlsson, alias Halmstadclownen Henny.

ANNONS
|

Jenny Carlsson har jobbat som clown i tolv år och anlitas flitigt för allt från barnkalas till företagsevenemang. I dag, onsdag ska hon delta i en gudstjänst i Trönninge kyrka i rollen som clownen Henny.

– Jag och prästen pratade om allt som hänt, men kom fram till att vi ska genomföra gudstjänsten som planerat. Jag vill stå upp för den goda clownens egentliga budskap. Det är ju andra som nu försöker förvandla clownkaraktären till något helt annat, säger hon.

Men att gå på stan i clownkläder är numera otänkbart.

Läs även: ”Clownrädslan handlar om masshysteri”

– Förr kunde jag gå och handla efter en föreställning och passa på att sprida lite glädje, men det kan jag absolut inte göra nu. Jag mötte två små pojkar som hade en stor påk och berättade att de var beredda om de skulle möta en clown. Som tur var var jag inte clownklädd då, säger Jenny.

ANNONS

Även Maja Ringstad, verksamhetsledare och clown på Clownkliniken, upplever den senaste tidens händelser som väldigt olyckliga. Hon och hennes kolleger besöker regelbundet svårt sjuka barn på sjukhuset i Halmstad och tycker det är fel att kalla dem som nu hotar och skrämmer folk för clowner.

– De är inte clowner, utan människor som gömmer sig bakom skrämmande masker. Hade de klätt ut sig till brandmän hade vi inte sagt att det är brandmän som går runt och hotar folk, säger hon.

Än så länge har hon inte märkt någon ny rädsla hos barnen de möter.

–Jag hoppas att det här blåser över fort. Pågår det en längre tid så kan det påverka barnens bild av clowner. För oss är clownen ett yrke och en konstform. Vårt jobb är att locka fram skratt hos barn som kanske inte har skrattat på flera veckor, säger Maja Ringstad.

Halmstadbon Bengt Olander är vd för butikskedjan Buttericks, som säljer mängder av masker och maskeradkostymer. Han har de senaste dagarna funderat kring verksamhetens roll i clownhysterin, men bestämt sig för att inte stoppa försäljningen av clownmasker.

–Vi är förkrossade över det som sker, men det vore en stor förlust för oss att sluta sälja masker. Jag tycker inte heller att några enstaka dårar ska förmena vanligt folk möjligheten att köpa en clownmask. Då sätter man fokus på fel sak, säger han.

ANNONS
ANNONS