”Jag kan förstå om folk är upprörda”

Att vaccinera vuxna människor som inte ingår i riskgrupperna bryter mot landstingets rekommendationer. – Jag kan förstå om folk är upprörda, säger smittskyddsläkare Mats Erntell.

ANNONS
|

Han uppger att personalen på en del vårdcentraler inte förstått vad som gäller och gjort fel.

– Vi har ringt till vårdenheterna och påpekat att det inte är fri vaccination som gäller, säger han.

– Vi försöker stoppa avarterna med att friska vuxna vaccineras.

Vårdcentralerna kan dock inte neka någon som kräver att få en spruta.

– Det finns ingen möjlighet att förbjuda, utan vi vädjar till folks solidaritet, säger Erntell.

Han menar att man får väga effekten av ett förbud mot att det för ett tag sedan fanns undersökningar som pekade på att så många som hälften av svenskarna inte ville vaccinera sig.

ANNONS

– Vår rekommendation är att det för närvarande är barn och ungdomar som kommer i fråga i första hand. Det har vi i omgångar informerat om.

Efter några uppmärksammade dödsfall den senaste tiden har dock intresset ökat bland hallänningarna.

– Kring 30 fall är konstaterade ännu så länge, och hittills har vi inte haft några massutbrott. Det har tagits prover på en skola i Kungsbacka och där är det fullt möjligt att det är influensa.

På onsdagen har över 54000 vaccinationer utdelats av de cirka 66 500 doser som landstinget tilldelats. Ungefär en sjättedel av Hallands 290 000 invånare har därmed fått skydd.

– Totalt har 8 500 barn vaccinerats och 13 500 pensionärer. Ungdomar över 13 år och vuxna, där både vårdpersonal och riskgrupper ingår, har fått resten av doserna.

Från och med vecka 48 får landstinget 35 000 doser per vecka och sjukvården kan då öka takten och dra igång de allmänna vaccinationerna.

Mats Erntell påpekar också att om man är fullt frisk och inte ingår i riskgrupperna är risken att insjukna liten:

– Till den enskilde som tränger sig före i kön kan man säga att för de allra flesta som får influensan är detta trots allt en okomplicerad sjukdom.

ANNONS
ANNONS