Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jonas Bergman (M) tycker inte det är något konstigt med att regionrådet Mikaela Waltersson (M) är en person som han rådfrågar när han vill testa olika idéer. Bild: Jari Välitalo
Jonas Bergman (M) tycker inte det är något konstigt med att regionrådet Mikaela Waltersson (M) är en person som han rådfrågar när han vill testa olika idéer. Bild: Jari Välitalo

”Jag har bara bollat olika namn med folk jag litar på”

Moderatledaren Jonas Bergman håller med om att debatten kring ordförandeposten i hemvårdsnämnden varit ovanligt stormig inom partiet – men menar att mycket beror på ett missförstånd.
– Bara för att jag bollar idéer med bland annat Mikaela Waltersson betyder det ju inte att hon bestämmer, säger han.

HP berättade i går om hur Moderaterna valt Ewa Sjögren till att ersätta avhoppade Ann-Charlott Mankell som ordförande i hemvårdsnämnden – trots att hon inte har någon erfarenhet alls av den nämnden.

LÄS MER: Nytt fulspel när Mankells ersättare skulle utses

Av artikeln framgick att Ann-Kristin Nilsson, som har 15 års erfarenhet från hemvårdsnämnden, var kritisk till att partiet ska ha bestämt sig för Sjögren redan innan intervjuerna genomfördes. Hon var också kritisk till att regionrådet Mikaela Waltersson ska ha påverkat valet av namn.

”Naturligt att de blir besvikna”

HP återgav att det blev ett stormigt möte när Moderaternas fullmäktigegrupp diskuterade detta i måndags kväll. Går man in på olika moderata chattar på nätet kan man dessutom se att tonläget varit högt när frågan varit uppe där.

– Det är naturligt att de som inte får en post blir besvikna. Generellt är det bra att människor visar att de är engagerade och vill någonting, men det är tråkigt om det tar fokus från hur duktiga de är som vi till sist väljer, kommenterar Moderaternas förstanamn Jonas Bergman.

Jag testar gärna idéer med henne utifrån hennes långa politiska erfarenhet. Därmed inte sagt att hon bestämmer någonting inom politiken i Halmstad.

– Det stämmer att jag bollat olika namn med folk som jag litar på. Mikaela Waltersson är en sådan person som jag lyssnat på, säger han.

Hon har ju tidigare varit ordförande för Moderaterna i Halland och varit gruppledare i Halmstad, men i dag har hon väl inga sådana funktioner inom partiet lokalt?

– Nej, men jag testar gärna idéer med henne utifrån hennes långa politiska erfarenhet. Därmed inte sagt att hon bestämmer någonting inom politiken i Halmstad. Jag är övertygad om att de fyra andra i gruppstyrelsen också bollat diverse namn med olika personer.

Varför valde ni då någon som inte har erfarenhet från hemvårdsnämnden framför en med 15 års erfarenhet?

– Alla tre som vi intervjuade gjorde bra ifrån sig, men till sist var det ett namn som vi tyckte var bäst. Det är en samlad bedömning.

Kan det inte bli problem med dubbla stolar när Ewa Sjögren samtidigt sitter i socialnämnden?

– Nej, jag ser inte att de två stolarna skulle krocka.

Hur ser du på risken för jävsproblem med tanke på att Sjögren är chef på Bräcke Diakoni, som i år sagt upp sina avtal om gruppbostäder i Halmstad i förtid?

– Det är jag inte insatt i eftersom det inte är något som vi diskuterat.

LÄS MER: Bräcke Diakoni lämnar LSS-boenden i förtid

Ny hamnordförande

När Moderaterna skulle ta fram ett nytt namn efter Mankell som ordförande för hamnstyrelsen var det nio som anmält sitt intresse. Ingen av dem var i efterhand kritisk till att valet föll på Simon Lindgren, som sedan tidigare är ledamot i just den styrelsen – och dessutom sitter i barn- och ungdomsnämnden samt kommunfullmäktige.

Det blev uppenbarligen inte alls samma stormiga diskussioner kring valet av ordförande för hamnstyrelsen som för hemvårdsnämnden. Kan det bero på att ni i hamnfallet tog en person som redan satt i den styrelsen?

– Det vill jag inte spekulera om, säger Jonas Bergman.

Ser ingen jävsproblematik

Efter intervjun messar Bergman att han kollat upp frågan om Bräcke Diakoni, där han skriver att Sjögren är enhetschef på daglig verksamhet i Falkenberg.

”Bräckes verksamhet i Halmstad gäller däremot gruppbostäder och uppdraget i hemvårdsnämnden gäller äldreomsorg. Så jag kan inte se någon alls jävsproblematik kopplat till ordförandeuppdraget”, skriver Bergman.

På torsdagens fullmäktige klubbades de nya ordförandena för hamnbolaget och hemvårdsnämnden igenom. I Hallands Hamnar AB lämnas Simon Lindgrens tidigare styrelseplats vakant tills Moderaterna får fram ett nytt namn. I Hallands Hamnar Halmstad AB ersätts han tills vidare av tjänstepersonen Angela Kristiansson, som är senior koncerncontroller i Halmstads Rådhus AB.

LÄS MER: Ann-Charlott Mankell (M) hoppar av i protest mot ”fulspel” kring sparkade kvinnor

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!