”Jag går och lägger mig sent och äter frukost på lektionen”

Bättre studiero, men också lite ensamt och svårare att hålla rutinerna. Det tycker Thea Bergstaf och Bella Dreyer efter första veckan med distansstudier på högstadiet.
– Man saknar gemenskapen i skolan jättemycket, säger Thea Bergstaf.

ANNONS
LocationGullbrandstorp||

Thea Bergstaf och Bella Dreyer går i åttonde klass på Gullbrandstorpsskolan. I en och en halv vecka har de nu haft distansundervisning och sedan i går står det klart att perioden förlängs.

LÄS MER:Lärarfack protesterar: ”Varför är vår verksamhet undantagen från allmänna regler?”

– När jag först fick veta att vi skulle ha onlineskola blev jag faktiskt väldigt ledsen och jag tänkte att det skulle vara tråkigt och jobbigt. Men det gör det ändå enklare att koncentrera sig och jag tror ärligt att folk får mycket mer gjort när de är hemma, säger Thea Bergstaf.

LÄS MER:Högstadielärarna efter första distansstudieveckan: ”Kan bli svårt i längden”

Klasskompisen Bella håller med, även om det kan finnas lite fler distraktioner hemma:

– Man lockas ju av telefonen. Normalt har man den i skåpet under lektionen men nu är det ju lätt att man har den på sitt skrivbord i stället, säger hon.

ANNONS

Men även om hemmastudier ger bättre arbetsro har de redan börjat känna av att de saknar det sociala.

LÄS MER:Beslut: Växelvis distansundervisning för Halmstads elever

– Jag saknar rasterna i skolan. Då är man mest social och pratar med folk. Man känner sig lite ensam nu när man bara sitter själv på rummet under rasten, säger Bella Dreyer.

Bella upplever även att det har blivit svårare att hålla rutinerna sedan de sköter skolan hemifrån.

– Jag går och lägger mig sent och går upp max en halvtimme innan skolan börjar. Då hinner jag inte äta frukost innan vi börjar utan jag äter den under första lektionen. Så rutinerna har ändrats lite, säger hon.

Det blir också automatiskt att man rör mindre på sig tycker båda.

– Vi har inte jättelånga raster och det har inte varit så fint väder ute så det blir inte att man går ut bara för några minuters promenad, säger Thea.

– Man sitter mest i stolen vid skrivbordet under dagen, fyller Bella i.

Men nu står det alltså klart att de kommer fortsätta ha hemmaplugg framgent – i alla fall växelvis.

– Alla kände nog att det var skönt i början. Men om det blir flera månader kommer nog folk tröttna och börja sakna skolan. Jag tänkte först att man inte skulle behöva plugga så mycket nu, men vi har ju fortfarande prov och nu får man plugga allt hemma i stället, säger Bella Dreyer.

ANNONS
ANNONS