Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fastighetsägaren Johan Klasén vill bygga ett hundratal nya lägenheter på Österängsgatan, nära Halmstad arena. Samhällsbyggnadsutskottet säger ja till planerna. Bild: Jari Välitalo
Fastighetsägaren Johan Klasén vill bygga ett hundratal nya lägenheter på Österängsgatan, nära Halmstad arena. Samhällsbyggnadsutskottet säger ja till planerna. Bild: Jari Välitalo

Ja till 120 nya lägenheter nära Halmstad arena

En fastighetsägare vill bygga mellan 80 och 120 nya lägenheter på Österängsgatan, nära Halmstad arena. Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott säger ja till projektet.

Det är fastighetsägaren Johan Klasén som har planer på att bygga lägenheter på fastigheterna Köpmannen 8 och 14. Fastigheterna ligger på Österängsgatan, med närhet till Högskolan i Halmstad och Halmstad arena.

Mellan 80 och 120 lägenheter föreslås på tomterna.

Efter att ha tagit del av förstudien beslutade kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott, KSU, på tisdagen att ge ett positivt planbesked.

– Det här området skulle helt klart kunna lyftas. I dag finns det ett blandat innehåll med enstaka bostäder och lite industri. Jag ser gärna det här projektet som ett startskott på utvecklingen, säger Jenny Axelsson (C), ordförande i utskottet.

Fastighetsägaren: ”Jättekul”

Johan Klasén, som berättar att han haft lägenhetsplanerna i flera år, är nöjd med tisdagens besked från politikerna.

– Det är jättekul! Det här är ett projekt som kommer ta tid då det är många som ska vara med i beslutet. Men jag ser beslutet som en bra början, säger han.

Exakt hur området ska utformas är i nuläget oklart. Men Klasén berättar att tanken är fyra–fem hus med lägenheter.

– Det är det vi har tänkt oss. Sen vet vi inte hur många våningar vi får ha, men vi har räknat med omkring 100 lägenheter.

Har ni någon tilltänkt målgrupp?

– Vi vet att det är ett jäkla driv efter mindre lägenheter och studentlägenheter. Där är bristen stor. Möjligen kan man göra någon del med den typen av bostäder, men det får vi titta närmare på längre fram i processen.

Verksamheter kan behöva flytta

I dagsläget är det en del verksamheter som håller till i fastigheterna. På sikt innebär projektet att företagen kan komma att behöva hitta andra lokaler.

– Mina hyresgäster känner till planerna. Man vill ju också vara schysst, så jag får kanske hitta andra lösningar åt dem. Kanske man kan ha verksamhet i någon av bottenvåningarna – det är möjligt, säger Johan Klasén.

Kvarteret Köpmannen finns med i bostadsförsörjningsprogrammet. Området är inte särskilt utpekat i översiktsplanen. Däremot ligger projektet i linje med översiktsplanens strategi om förtätning där det finns starka kollektivtrafikstråk.

I och med beslutet får förvaltningen i uppdrag att pröva bostadsändamål på platsen. En ny detaljplan väntas kunna antas i slutet av 2022.

LÄS MER: 180 bostäder norr om Sofieberg

LÄS MER: 200 nya bostäder i centrala Halmstad

LÄS MER: Sex orter ska växa kraftigt i Halmstads nya plan

Fakta: Andra beslut i KSU den 20/10

Godkänt reservationsavtal för åkeri i Harplinge

Samhällsbyggnadsutskottet beslutade att godkänna ett reservationsavtal för fastigheten Lyngåkra 4:254. Bröderna Davidssons åkeri AB vill bygga en anläggning för tankning av fordon samt en tvättanläggning eller lagerlokal. Köpeskillingen är 375 000 kronor.

Förstudie om anpassning av skolor i Oskarström och Åled

För att se vilka investeringar som behövs göras på skolorna i Oskarström och Åled ska en förstudie sjösättas. Syftet är att utreda vad som krävs ekonomiskt och byggnadsmässigt för att anpassa orternas skolor för framtiden. Bakgrunden till förstudien är barn- och ungdomsnämndens beslut om hur skolorna ska organiseras. I Oskarström indelas skolorna i årskurs F–3 (Valhallaskolan) och 4–9 (Espered/Österled), och i Åled blir det F–6 (Åledsskolan).

Detaljplan för ny förskola på Kärleken klar

Samhällsbyggnadsutskottet har beslutat att anta ändringarna i detaljplanen som innebär utökad byggrätt för fastigheten Magistern 15 på Kärleken. Halmstads församling har därmed möjlighet att bygga sin planerade förskola med två avdelningar.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här