Ivo kräver svar om barn som låstes in i bur-liknande utrymme

Barnet har speciella behov. Men att låsa in hen i en bursäng, utan möjlighet att själv ta sig ur, liknar Ivo vid ett olagligt frihetsberövande snarare än en hjälpinsats och kräver ändring.

ANNONS
|

Det är barnhabiliteringen i Halmstad som får ta emot kritiken. Verksamheten pekas av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, ut som den som beslutat om de tveksamma – och kanske olagliga – metoderna.

Barnet kunde inte ta sig ut själv

Den som skulle ha blivit utsatt för ett potentiellt olovligt frihetsberövande är ett barn i tioårsåldern. Barnet har omfattande funktionsnedsättning. Hen bor hemma hos sina vårdnadshavare, men är beviljad personlig assistans dygnet runt.

I hemmet skiljs barnets rum från resten av bostaden med en plexiglasdörr som kan låsas utifrån. I rummet finns en burliknande säng med spjälor från golv till tak. Båda insatserna kritiseras av Ivo, men av samma anledning: barnet kan inte ta sig ut själv.

ANNONS

Bryter mot flera lagar?

Det är barnhabiliteringen som beslutat om insatserna som Ivo menar begränsar barnets rörelsefrihet. Ivo menar också att insatserna går i strid mot FN:s barnkonvention, som bland annat ska förhindra olagliga ingripanden i privatlivet. Metoderna bryter dessutom mot en del i regeringsformen där det står att ”varje medborgare gentemot det allmänna är skyddad mot frihetsberövanden”, menar Ivo. Det är med bakgrund av detta som Ivo går så långt som att säga att barnhabiliteringen beslutat om insatserna ”utan stöd i lag”.

Barnhabiliteringen har tidigare försvarat sig med att barnet gett sitt samtycke till insatserna, men Ivo har både underkänt och ifrågasatt förklaringen.

Barnhabiliteringen måste nu, senast i slutet av augusti, redovisa för Ivo hur de ska komma till bukt med bristerna.

Har hänt fler gånger

I sin kritik låter Ivo också veta att de anser att barnet på olika sätt begränsats i sin rörelsefrihet under flera år. Bland annat för att hen spänns fast i en rullstol vid promenader. Fastspänning är också att likna vid frihetsberövande, antyder Ivo.

ANNONS