Bild: Jari Välitalo, arkiv
Bild: Jari Välitalo, arkiv

Isländskt rederi ger sig av från Halmstad

Det isländska rederiet Eimskip, som har Hallands Hamnar som sin svenska bas, lämnar Halmstad. Anledningen är investering i större båtar som kräver större hamnkapacitet.

ANNONS
|

Rederiet anlöper hamnen i Halmstad varje torsdag för lossning och lastning av containrar och den 27 april görs det för sista gången. Då går också treårskontraktet ut som skrevs 2014 när Eimskip flyttade till Halmstad från Helsingborgs Hamn. Nu går flytten tillbaka till Helsingborg.

– Orsaken är riktad mot framtiden. Vi kommer att öka storleken på lastfartygen rejält och så stora båtar kan inte gå in i Halmstad, säger Thorsteinn Bjarnason, Eimskips vd i Sverige.

Eimskip hann med näppe bo in sig i Halmstad innan förhandlingar om samarbete inleddes med rederiet Royal Artic Line, som trafikerar Danmark och Grönland.

Samarbetet handlar om att investera i större lastfartyg. Royal Artic Line fortsätter sin linje mellan Danmark och Grönland medan Eimskip redan går på åtskilliga destinationer i världen.

ANNONS

– All import från olika delar av världen till Grönland har gått via Danmark liksom varor som exporteras från Grönland. Framöver behövs inte Danmark som en depå, Eimskip trafikerar ett tiotal destinationer som USA, Canada, Norge och Sverige. Det blir suveränt för Grönland att handla med varor, säger Thorsteinn Bjarnason.

Rederiet har nio anställda i Halmstad och i nuläget är det oklart vad som händer med tjänsterna.

– Vi påbörjar fackliga förhandlingar inom kort. Personalen kommer att erbjudas att flytta med till Helsingborg, men troligtvis behöver vi inte nio tjänster, säger han.

Flytten berör också kunderna i Halmstadsområdet som Heléns Rör, Viking Malt och Biltema.

– Vi kommer att erbjuda dem våra tjänster i Helsingborg i stället, men det blir förstås lite besvärligare för dem.

Flytten är en förlust för Hallands Hamnar som mister en kund.

– Uppsägningen har skett under mycket ordnade former. Visst är det tråkigt när kunder lämnar oss, men jag vill inte betrakta det som dramatiskt. Vi kan inte påverka företag som behöver större hamnkapacitet. Våra kunder kommer och går, det är den business vi lever med och hanterar, säger Björn Alvengrip, vd i Halmstad Hamnar AB.

Hamnen har enligt Björn Alvengrip haft en bra tillväxt.

ANNONS

– Vi är den containerhamn i landet som procentuellt ökat mest de senaste två åren, säger han.

Flytten påverkar inte personalstyrkan vid Halmstads hamn.

ANNONS