Enligt Ragnar Johansson täcks 60–80 procent av naturområdena mellan Tylöhus och Frösakull av planterad bergtall. Här syns den skog som står kvar intill den avverkning som ska ha skett på order av Jan Widikson.
Enligt Ragnar Johansson täcks 60–80 procent av naturområdena mellan Tylöhus och Frösakull av planterad bergtall. Här syns den skog som står kvar intill den avverkning som ska ha skett på order av Jan Widikson. Bild: Ur polisens förundersökning

Invånare föreslår att kommunen avverka vid havet

Samtidigt som kommunen kämpar i hovrätten för att få pengar av Jan Widikson till att återplantera bergtall, har förre naturparkmästaren Ragnar Johansson lämnat in ett ”medborgarförslag” om att avverka all bergtall mellan Frösakull och Tylösand.

ANNONS
|

HP har tidigare skrivit om skogsmästare Ragnar Johanssons inställning till hur brandfarlig och ogenomtränglig skog med bergtall är. Men nu går kommunens förre naturparkmästare ett steg längre.

LÄS MER:Naturparkmästaren tar ny strid mot kommunen

Han har sänt kommunen en skrivelse rubricerad ”medborgarförslag”, där han skriver att kommunen bör såga ner all bergtall längs stråket från Hotel Tylösand till Kattegattsvägen i Frösakull.

Ragnar Johansson föreslår att den avverkade bergtallen bör flisas och köras till värmekraftverk.

John Gerhardsson var egentligen inte Jan Widiksons advokat i tingsrätten, men var synnerligen aktiv när det gällde att försvara honom. Han har nu även bistått Widiksons försvarare med nytagna foton till hovrätten.
John Gerhardsson var egentligen inte Jan Widiksons advokat i tingsrätten, men var synnerligen aktiv när det gällde att försvara honom. Han har nu även bistått Widiksons försvarare med nytagna foton till hovrätten. Bild: Roger Larsson

Johansson beskriver hur han under sitt arbete med att anlägga Prins Bertils stig på 1990-talet var med som naturparkmästare på ett möte där länsstyrelsen erbjöd sig att avlägsna bergtallen inom stigens närområde – men att kommunen då ska ha tackat nej.

ANNONS

Han påpekar också att en avverkning skulle medföra bättre biologisk mångfald genom att blomrikedom och pollinatörer gynnas.

Radikal avstyckning

För att kunna finansiera projektet menar han att kommunen kan söka bidrag eller ta del av länsstyrelsens stora anslag genom samverkan.

Mellan Jan Widiksons tomt på Älgvägen 19 och sanddynerna går det enligt Ragnar Johansson att avstycka mark utan att det inkräktar på strandskyddet.
Mellan Jan Widiksons tomt på Älgvägen 19 och sanddynerna går det enligt Ragnar Johansson att avstycka mark utan att det inkräktar på strandskyddet. Bild: Jari Välitalo

Dessutom tar Johansson upp den radikala åtgärd han nyligen nämnde i en HP-intervju: att stycka av och sälja nya tomter i området till marknadspris.

LÄS MER:Filmvisningar från avverkningen stack ut i hovrätten

Att Ragnar Johanssons så kallade medborgarförslag kommer just nu kan utifrån uppfattas som en del av den process kring Jan Widiksons avverkning i Tylösand som pågår i hovrätten i Göteborg – särskilt med tanke på att Johansson är kallad av Widiksons ombud som expertvittne vid förhandlingarna på onsdag i nästa vecka. Men den förre naturparkmästaren försäkrar att förslaget är genomtänkt och seriöst menat.

Halmstad har sagt nej till systemet

När statsmakterna 2002 införde möjligheten för folkbokförda i respektive kommuner – även personer under 18 år och utländska medborgare – att väcka förslag i kommunfullmäktige genom medborgarförslag ansåg regering att det hade stort symbolvärde för demokratin.

Men för att systemet med medborgarförslag enligt kommunallagen ska kunna användas måste fullmäktige bestämma att kommunen i fråga ska ha det. Cirka 200 av landets 290 kommuner har gjort det – men inte Halmstad.

Allmänhetens fråga?

– 2009 beslutade fullmäktige att vi inte ska ha ett system med medborgarförslag. Däremot kan invånarna skicka en allmänhetens fråga till kommunfullmäktige, som ska besvaras på sammanträdet, förklarar Jonas Bergman (M), kommunstyrelsens ordförande.

ANNONS
Jonas Bergman (M), kommunstyrelsens ordförande.
Jonas Bergman (M), kommunstyrelsens ordförande. Bild: HP-arkiv/Halmstads kommun

Huruvida Ragnar Johanssons skrivelse kommer att läsas upp som en allmänhetens fråga i kommunfullmäktige – och vem som i så fall pekas ut av ordförande Andreas Bergman (M) att besvara den – återstår att se.

LÄS MER:Avsnitt 6: Special om Widiksonfallet: ”Blir ett annat fokus med en välkänd person”

ANNONS