Daniel Hedeholt konstaterar att flödet till vaccinationscentralen på Halmstad arena minskat rejält. Smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo påminner om att risken för smitta inte är över och uppmanar alla att ta de doser vaccin som erbjuds.
Daniel Hedeholt konstaterar att flödet till vaccinationscentralen på Halmstad arena minskat rejält. Smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo påminner om att risken för smitta inte är över och uppmanar alla att ta de doser vaccin som erbjuds. Bild: Roger Larsson och Region Halland

Intresset för tredje dosen covidvaccin har dalat

Intresset för att fylla på med en tredje dos covidvaccin verkar ha kommit av sig. Inte heller det nya erbjudandet om en fjärde dos till 80-plussare har lett till någon rusning på vaccinationscentralen. Från och med 1 mars drar man därför ner på öppettiderna.

ANNONS
|

– Det är fortfarande 70 000 hallänningar i åldrarna 18-65 år som inte tagit den tredje dosen, men vi har nu alldeles för lågt antal vaccinationer per dag. Från den 1 mars drar vi ner öppettiderna från fyra till tre dagar i veckan, säger Daniel Hedeholt, ansvarig för Hallands vaccinationscentraler.

Vaccinationscentralen på Halmstads arena har kapacitet att ta emot 2 000 personer per dag och i mitten på januari slogs rekord med hela 1925 sprutstick på en och samma dag. Den senaste tiden har antalet besök däremot legat runt 450.

Läs mer: Slopade restriktioner väcker glädje – och lite oro

ANNONS

Läs även: Vaccinationsrekord på arenan

– Det är jättelågt. Kanske hänger det samman med att smittspridningen fortfarande är så stor och att många väntar med att vaccinera sig tills de är helt återställda, funderar Daniel Hedeholt.

Lägst intresse bland unga

Sedan intervallen mellan andra och tredje dosen sänktes till tre månader är alla som är 18 år och äldre aktuella för en påfyllnadsdos. Intresset har däremot varierat stort mellan olika åldersgrupper.

Till och med förra veckan hade totalt 61 procent av hallänningarna (18+) tagit tredje dosen, men bara 25 procent i åldrarna 18-29 år och 34 procent i åldrarna 30-39 år. Bland hallänningar 70-89 år är andelen däremot uppe i över 90 procent.

Från och med i onsdags (16 februari) kan personer födda 1942 också boka tid eller komma på drop-in för en fjärde dos vaccin.

– Det har ju bara gått ett par dagar, men än så länge har det bara varit någon enstaka som kommit för fjärde dosen, konstaterar Hedeholt.

Risken för smitta inte över

Folkhälsomyndighetens rekommendationen om en fjärde dos till 80-plussare motiveras med att den stora smittspridningen även drabbar de som riskerar att bli svårt sjuka. Region Halland ligger nu i startgroparna för att inleda vaccinationen med en fjärde dos på länets äldreboenden.

ANNONS

Smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo uppmanar dock alla att ta de doser som erbjuds:

– Risken för smitta är absolut inte över, utan det är snarare så att de allra flesta nog får räkna med att de kommer att bli smittade om de inte nyligen haft covid-19. Vaccinerade blir i de flesta fall inte svårt sjuka. Därför är det så viktigt att vaccinera sig med alla doser som man är rekommenderad, så att man har så gott skydd som möjligt mot svår sjukdom och död.

ANNONS