Internationella studenter kan stå hemlösa till höstterminen

Högskolan i Halmstad får enligt ny lagstiftning erbjuda studentlägenheter till internationella studenter. Men brist på bostäder sätter käppar i hjulen.
– Det är en knivig situationen, säger kårordförande Johanna Sjögren Eliasson.

ANNONS
|

Vid årsskiftet trädde lagändringen i kraft som innebär att högskolor och universitet nu mera ska kunna erbjuda bostäder till internationella studenter och forskare. Högskolan i Halmstad fick endast erbjuda utbytesstudenter boende, enligt den tidigare lagstiftningen

– Utbytesstudenter är de som kommer hit över en termin och har ett utbyte. De internationella studenterna är de som betalar för sin utbildning och är här ett helt läsår eller ett helt program, förklarar Johanna Sjögren Eliasson, kårordförande för Halmstad Studentkår.

300 internationella studenter ska ha bostäder

Utbytesstudenter som är i Halmstad har ofta ett avtal som innebär att de får en bostad efter överenskommelser mellan de olika lärosätena.

ANNONS

– De har lättare att få bostäder eftersom de har garanterad bostad av högskolan, säger Johanna Sjögren Eliasson.

Än så länge har Högskolan i Halmstad inte hunnit anpassa sig efter den nya lagändringen när det kommer till internationella studenter.

– De har inte hunnit göra något åt situationen för de internationella studenterna nu under våren. Vi visste ju inte om det skulle gå igenom eller inte, säger kårordförande Johanna.

De flesta internationella studenterna kommer till höstterminen. Johanna tror att ungefär 300 internationella studenter och 100 utbytesstudenter kommer till Högskolan i Halmstad för att studera efter sommaren.

– Vi kan bara önska att högskolan har fler fastigheter att blockhyra så vi kan hyra ut boende till dem nästa termin. Det är väldigt mycket lägenheter som behövs, säger hon.

Studenter står och gråter – har ingenstans att bo

Kåren upplever att studenterna snabbt börjar oroa sig över boendesituationen.

– De börjar skriva direkt efter att det fått sitt antagningsbesked. De frågar om vi har bostäder och om vi kan hjälpa dem. Vi kan ju inte hjälpa till, vi har inget mandat att göra det, säger Johanna och fortsätter:

– Nu vill högskolan hyra ut, men har inga fastigheter att blockhyra. Vi har haft studenter som står och gråter för att de inte har någonstans att bo.

ANNONS

Hon berättar att många internationella studenter kommer till Halmstad i hopp om att själva hitta en bostad. I vissa fall är det en hel familj som har samlat ihop pengar för att skicka iväg studenten hit för att studera.

– Vissa är också äldre och kommer med hela familjen. Då kan de inte söka studentbostäder eftersom HFAB inte tillåter familjer i deras studentbostäder.

Kritiken: ”Knivig situation”

Kommunen sålde nyligen Flintlåset 2, där det i dagsläget bor 45 studenter. Johanna Sjögren Eliasson tycker att debatten ofta cirkulerar kring utbytesstudenter och internationella studenter som en homogen grupp, men att så inte är fallet.

– De har olika behov, men det alla har gemensamt är att de vill ha billiga hyror och rum som är möblerade. Om vi inte får nya bostäder till hösten kommer utbytesstudenterna gå före med tanke på att vi har avtal med deras lärosäten. Det är en knivig situationen.

LÄS OCKSÅ: Kommunen säljer fastighet med studentlägenheter

ANNONS