Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Catharina Rydberg Lilja, Monica Karlsson och Jennie Vidal har tidigare alla varit starka chefer inom Halmstads kommun. De menar nu att kommunen försöker smutskasta dem i efterhand.  Bild: Roger Larsson
Catharina Rydberg Lilja, Monica Karlsson och Jennie Vidal har tidigare alla varit starka chefer inom Halmstads kommun. De menar nu att kommunen försöker smutskasta dem i efterhand. Bild: Roger Larsson

Insinuationer får starka chefer som sparkats att se rött

Kommunrådens uttalande om att de vill hålla orsakerna till varför tre starka, kvinnliga chefer fått sparken hemliga, får den berörda trion att se rött.
– De insinuerar att det fanns några känsliga skäl, säger Catharina Rydberg Lilja.

I HP:s intervju med kommunstyrelsens ordförande Jonas Bergman (M) och kommunrådet Jenny Axelsson (C) pratade de om principen att inte publikt gå in på detaljerna till varför en chef får sparken – av hänsyn till de inblandade.

LÄS MER: ”Alla chefer som fått sluta vet varför”

Det talades om ”att om något går snett så går vi aldrig ut med detaljer som kan förstöra deras privatliv eller fortsatta arbetsliv”.

Jag ser detta som ett tecken på att kommunledningen har förlorat sin etiska kompass.

Jennie Vidal, som fick sparken som hemvårdschef i april 2020, Monica Karlsson, som fick sparken som vd för Hem i september 2020, och Catharina Rydberg Lilja, som fick sparken som vd för HFAB i april 2021, blev alla upprörda när de läste intervjun.

– Jag ser detta som ett tecken på att kommunledningen har förlorat sin etiska kompass, säger Rydberg Lilja.

– Det här rimmar dåligt med det som Jonas Bergman säger i intervjun om att man ska slippa en offentlig rättegång, säger Vidal.

– Det låter som att de påstår att jag gjort något som inte var okej, säger Karlsson.

LÄS MER: HFAB:s vd sparkades när hon prioriterade hyresgästerna

LÄS MER: Så fick hemtjänstchefen Jennie Vidal bära hundhuvudet

LÄS MER: Sparkad Hem-vd var öppet kritisk mot toppstyrning

Ingen av dem fick egentligen någon förvarning om att det fanns ett missnöje med deras sätt att leda – bortsett från att Rydberg Lilja två dagar före styrelsebeslutet att avsätta henne blev ombedd att säga upp sig för att rädda styrelsen, som HP tidigare avslöjat.

LÄS MER: ”Han berättade att Rossköld och Berthilsson tryckte på”

– Jag fick ju mitt besked när vi höll på att prata lite efter ett styrelsemöte, men som vd vet man att man måste gå så fort styrelsen inte har förtroende för en – oavsett vad det beror på, säger förra vd:n för Hem och tillägger:

– Men det är ett lågvattenmärke att de nu ger sken av att det finns några dolda motiv bakom beslutet – i stället för att stå för att vi hade olika syn på vissa saker. Det är respektlöst mot oss tre som alla har gått vidare.

Catharina Rydberg Lilja, Monica Karlsson och Jennie Vidal säger att de egentligen gått vidare med sina liv – men att kommunens agerande i nutid får dem att gå ut i HP med sin kritik. Bild: Roger Larsson
Catharina Rydberg Lilja, Monica Karlsson och Jennie Vidal säger att de egentligen gått vidare med sina liv – men att kommunens agerande i nutid får dem att gå ut i HP med sin kritik. Bild: Roger Larsson

– Eftersom jag var förvaltningschef hade jag inte samma avtal som en vd. Jag kunde bara bli av med mitt förordnande, inte min grundtjänst i kommunen, så jag förstod aldrig varför man inte hade någon dialog med mig. Och nu öppnar de dessutom upp för spekulationer i efterhand, säger före detta hemvårdschefen.

– Jag respekterar spelreglerna för en vd, men när de agerar så här oprofessionellt passerar de anständighetens gräns. De försöker skylla sina egna tillkortakommanden på andra, säger före detta vd:n för HFAB.

LÄS MER: Jennie Vidal bryter tystnaden: ”Jag har aldrig fått någon mer förklaring”

HP gav i förra veckan Moderaternas och Centerpartiets kommunråd stort utrymme för sin syn på entledigandena. Jenny Axelsson (C) förklarade då att många av hennes partivänner reagerat över att ”bara de som har slutat får komma till tals”.

Fakta är att vid det laget hade aldrig Jennie Vidal gett sin version.

Monica Karlsson har blivit intervjuad en gång tidigare – där Hems ordförande Louise Uvenfeldt (M) direkt fick bemöta det som sades.

Catharina Rydberg Lilja har tidigare kommit till tals två gånger i de senaste månadernas granskning.

Dessutom har förra ordföranden för hemvårdsnämnden, Ann-Charlott Mankell (M), blivit intervjuad om sitt avhopp.

Vid flera tillfällen har bland annat Jonas Bergman (M), Carl-Johan Berthilsson (M), Jimmie Tschander (C) och Mattias Rossköld fått kommentera och bemöta.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!