Inget sommarlov för kyrkan

Snart börjar ledigheten för landets skolelever. Men varken gud eller kyrkan tar sommarlov. Det är budskapet när Svenska kyrkan i sommar anställer 16 ungdomar.

ANNONS
|

– ”Kyrka på sommaren” är ett kombinerat projekt. Dels får ungdomar någonting att göra under sommaren samtidigt som vi kan hålla i gång vår verksamhet, säger församlingspedagogen Ann-Sofie Orrdal.

Möjligheten till de 16 anställningarna öppnades upp när det dels skapades nya tjänster samtidigt som det gjorde en omorganisation, vilket innebär att även ordinarie personal kommer att vara på plats mer under sommaren än tidigare.

– Det fanns sommarkyrka tidigare, på 70- och början på 80-talet. Sedan försvann det, men nu har det återuppstått i en lite ny form, säger Orrdal.

De 16 ungdomarna är uppdelade i två grupper som är schemalagda att jobba tre veckor var under sommaren.

ANNONS

– De kommer bland annat att medverka på äldreboenden och det som vi kallar sommarkollo, för barn mellan sex och tolv år. Dessutom kommer de att vara med på våffelkafé och på kyrkkaffe efter gudstjänster.

Förhoppningen – och känslan – är att kyrka på sommaren kommer att fortsätta även kommande år.

– Ja, det tror jag. Det var ett ganska stort intresse när ungdomarna fick söka tjänsterna. Kan vi ge ungdomar möjlighet till en vettig sysselsättning samtidigt som de tjänar en slant, eftersom vi vet att det inte är alldeles enkelt med sommarjobb, så känns det bra.

ANNONS