Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ana Maria Chrysoulakis, verksamhetschef för kommunens äldreboende, uppger att de nya beskeden från regeringen inte innebär att det i nuläget införs besöksförbud. Bild: HP/Arkiv
Ana Maria Chrysoulakis, verksamhetschef för kommunens äldreboende, uppger att de nya beskeden från regeringen inte innebär att det i nuläget införs besöksförbud. Bild: HP/Arkiv

Inget besöksförbud på äldreboende – i nuläget

Halmstads kommun har inga planer på att införa besöksförbud på sina äldreboenden i nuläget. Men det kan snabbt förändras påpekar Ana Maria Chrysoulakis, verksamhetschef.
– Det är hela tiden en balansgång där vi också väger in risken för psykisk ohälsa, säger hon.

Under torsdagen meddelade regeringen att Folkhälsomyndigheten får möjlighet att införa lokala besöksförbud på landets äldreboende. Ett sådant beslut ska fattas i samråd med kommunen och regionens smittskyddsläkare.

Regeringens beslut gäller i första hand i tre månader, och de som inför besöksförbud har möjlighet att göra undantag för make, maka eller partner.

LÄS MER: Halmstad fortsätter att tillåta besök på äldreboende

För en dryg vecka sedan uppgav Ana Maria Chrysoulakis i HP att det inte fanns några planer på att införa besöksförbud på kommunens äldreboenden. Den inställningen står fortfarande fast, men hon poängterar att läget snabbt kan ändras.

Stabilt läge

– Vår bild i dag är att läget på våra äldreboende är stabilt. Vi har ingen omfattande smittspridning och just nu inga fall bland kunderna. Så hos oss är besöksförbud inte aktuellt just nu, men jag säger inte att det inte kommer att bli ett besöksförbud. Allt beror på hur läget utvecklas. Vi följer utvecklingen.

Hon tillägger att verksamheten dock ser allvarligt på situationen och att man gör vad man kan för att förhindra smittspridning.

– Vi jobbar förebyggande hela tiden, det är viktigt att man vet det. Vi är väldigt noggranna med handhygien och vid besök och jag tycker att anhöriga är oerhört försiktiga, de kommer inte om de känner minsta symptom.

Balansgång

Ana Maria Chrysoulakis påpekar också att ett beslut om besöksförbud hela tiden måste vägas mot konsekvensen att de äldre då inte får träffa sina anhöriga.

– Det är en balansgång. Ett besöksförbud påverkar våra boende och anhöriga väldigt mycket och jag tänker då främst på psykisk ohälsa. Många blir väldigt oroliga när det börjar talas om besöksförbud.

Har ni märkt av en minskning i antalet besök på grund av läget?

– Ja, lite. Men de här äldre som har en maka eller make som de har levt tillsammans med i 60 år, de kommer och det tycker jag att de ska få göra. Men de kommer inte om de känner sig lite krassliga.

LÄS MER: Besök på äldreboenden betyder mycket – även för anhöriga

Om ett besöksförbud skulle bli verklighet finns planer på att upprätta någon form av besöksrum på alla äldreboenden med skärmar för att kunna göra dessa mötesplatser avskilda.

– Men om det blir ett helt hus som drabbas av smitta så kommer vi inte att kunna erbjuda den möjligheten, säger Ana Maria Chrysoulakis.

LÄS MER: Senaste coronasiffrorna väcker lite hopp

LÄS MER: 31 covidfall på två äldreboenden: ”Det kom snabbt”

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!