Martin Bagge vill ha mindre sopkärl.
Martin Bagge Bild: Carl Bengtsson

Ingen vinst att sopsortera

Trönningebon Martin Bagge tycker inte att man får någon ekonomisk utväxling av att vara duktig på att sopsortera.
– Som det är nu måste man betala för dem som inte källsorterar, säger han.

ANNONS
|

Martin Bagges situation uppmärksammades i ett inslag i P4 Halland i början av veckan. Han efterlyste då möjligheten till glesare hämtning av sopor alternativt att få ett mindre sopkärl. En hämtning varannan vecka är i nuläget det glesaste intervallet.

– För att få glesare sophämtning är en grundförutsättning att man har en kompost. Då behöver man först ansöka om att få ha en sådan och redan där är man uppe i två ärenden hos Miljönämnden. Denna tar samtidigt ut en avgift på 1 100 kronor per timme för att behandla varje ärende, säger Martin Bagge.

I dagsläget är 190 liter den minsta storleken på sopkärl som man kan ha. Martin Bagge tycker att kommunen ska erbjuda mindre sopkärl för de som sopsorterar, eftersom det är svårt att få färre sophämtningar.

ANNONS

– Är man duktig på att sopsortera och därför inte fyller kärlet med brännbart avfall borde man ha möjlighet att byta till ett mindre kärl och därmed få ett billigare pris.

Martin Bagge menar att de som inte källsorterar sina sopor med nuvarande system kan dra fördel av dem som är duktiga på att sortera.

– När sopbilen kommer varannan vecka är vårt kärl bara halvfullt men ändå måste alla betala för samma storlek på sopkärlet. Som det är nu tjänar man inget på att vara duktig och sopsortera, samtidigt som man måste betala för de som inte sorterar, konstaterar Martin Bagge.

Åsa Montan, kommunikatör på HEM, Halmstads Energi och Miljö, menar att det är svårt att göra så mycket åt storleken på sopkärlen.

– Det är fullmäktige som beslutar vilken storlek kärlen ska ha. Tidigare fanns ett kärl på 130 liter men detta var inte kompatibelt med sopbilarnas tömning och håller på att fasas ut, säger hon.

Någon annan tömningsintervall än var 14:e dag är också svår att få.

– Tidigare fanns veckotömning men vi har valt att effektivisera för att inte ha sopbilar rullande varje vecka i villaområden.

Visst hopp för ambitiösa sopsorterare att komma billigare undan finns dock.

ANNONS

– Det man kan göra är att gå ihop några stycken som alla har lite sopor och ställa upp ett gemensamt kärl, som man tillsammans med HEM hittar en lämplig plats för. På så sätt kan man spara några hundralappar per år.

ANNONS