Högsta förvaltningsdomstolen ger inte prövningstillstånd för att pröva fallet med Halmstads kommun som nekat hemtjänst till en Halmstadbo som ville få hemtjsänt i sin sommarstuga i en annan kommun.
Greger Bengtsson, samordnare för äldreomsorg på SKR, håller med Halmstads kommun och hade velat se att ärendet prövades av Högsta förvaltningsdomstolen. Bild: SKR & Janerik Henriksson/TT

Ingen ny prövning av hemtjänst i sommarstuga

Halmstads kommun kommer inte få något svar på vad skälig levnadsnivå innebär under en pandemi. Högsta förvaltningsdomstolen har beslutat att inte pröva ärendet om Halmstadbon som sökte hemtjänst i sin sommarstuga.

ANNONS
|

Vanligtvis brukar det inte vara några problem för personer med hemtjänst att även få hjälp när de är i sin sommarstuga i en annan kommun. I år har det sett annorlunda ut på grund av coronapandemin.

En Halmstadbo som ansökte om att få hemtjänst i sitt sommarboende i Falkenbergs kommun fick avslag av hemkommunen Halmstad. Förklaringen till avslaget var då att kvinnan redan hade skälig levnadsnivå eftersom hon får hemtjänst i sitt hem samt att det var ett ansträngt läge för hemtjänsten i Falkenberg på grund av pandemin.

Ett beslut som var felaktigt enligt kammarrätten som beslutade att hemvårdsnämnden i Halmstad ska göra en ny prövning. Kommunen överklagade då domen till Högsta förvaltningsdomstolen för att de ville få prövat vad skälig levnadsnivå innebär under en pandemi.

ANNONS

– För oss i Halmstad är det en självklarhet att hemtjänst till sommarboende ingår i skälig levnadsnivå under normala förhållande, men frågan är vad gäller då under en pandemi när var och en ska hålla sig hemma och förhålla sig till restriktionerna, sa Gabriela Arvidsson, myndighetschef på hemvårdsförvaltningen i Halmstad, till HP förra veckan.

LÄS MER:Halmstad vill att hemtjänst till sommarboende prövas på nytt

LÄS MER:Dom: Fel att säga nej till hemtjänst

Inget prövningstillstånd

Nu har Högsta förvaltningsrätten kommit med beslutet att inte ge något prövningstillstånd och alltså inte ta upp ärendet. Därmed står kammarrättens dom fast och Halmstad måste ompröva hemtjänstärendet.

Högsta förvaltningsdomstolen prövar bara fall om de bedömer att ett avgörande är viktigt för ledningen av rättstillämpningen eller om det finns synnerliga skäl för en prövning, exempelvis att kammarrättens dom uppenbarligen beror på grovt misstag.

Sveriges kommuner och regioner, SKR, menar dock att ärendet borde ha prövats av Högsta förvaltningsdomstolen för att ge ett svar på frågan om skälig levnadsnivå.

– Jag håller med Halmstad om att det hade varit väldigt bra att få det prövat eftersom kommunerna är och har varit i en situation där man inte haft personal att utföra alla insatser vilket har varit skälet till att kommunerna har sagt nej, säger Greger Bengtsson, samordnare för äldreomsorg på SKR.

– Det hade skapat en ökad tydlighet kring vad kommunerna kan och inte kan göra, fortsätter han.

ANNONS

Tidigare i år begärde SKR en tillfällig lagändring som skulle ge kommunerna rätt att neka sommargäster hemtjänst med anledning av det ansträngda läget. Något som regeringen inte gick med på.

– De hänvisade till att göra som Halmstad har gjort här men nu visar det sig att det uppenbarligen inte är okej. Det stärker vår uppfattning om att man behöver en tillfällig lagändring, säger Bengtsson.

LÄS MER:Regeringen säger nej till att låta kommunerna neka hemtjänst

LÄS MER:Kommuner trotsar regeringsbeslut om hemtjänst

LÄS MER:Sommargäster nekas inte längre hemtjänst

ANNONS