Ingen ny pizzeria i Åled: ”Mina drömmar är totalförstörda”

Motgångarna har varit för många och för hårda. Alekszander Ivanov har bestämt sig för att ge upp kampen om att bygga upp en ny pizzeria i Åled efter att hans förra brann ned.

ANNONS
LocationÅled||

För Alekzander Ivanov har hösten varit kantad av dåliga besked. I september brann hans verksamhet Åleds Pizzeria ned till grunden och han hade ingen försäkring som skulle täcka förlusten. Det visade sig senare att den tidigare byggnaden var olovlig och att han var tvungen att påbörja en lång bygglovsprocess för att kunna starta en ny pizzeria. I november såg det lite ljusare ut, då hade han köpt in moduler som han planerade att flytta till Åled så fort det tidsbegränsade bygglovet var godkänt.

Men så blir det inte. Alekszander valde att avsluta bygglovsprocessen när han insåg att modulerna som han skulle bygga om till en ny pizzeria inte kommer kunna bli godkända.

ANNONS

– Jag har lagt ut 120 000 kronor på detta men fick förra veckan beskedet att det finns krav på att väggarna ska vara av en viss tjocklek, krav på ventilation och att det ska vara det nyaste av allt, säger han.

1,8 miljoner kronor – för fem år

Efter att ha varit i kontakt med sakkunniga har Alekszander fått rådet att det vore bättre att bygga något nytt än att åtgärda det som krävs i modulerna. Bygget skulle då kosta upp mot två miljoner kronor. Problemet är att han bara kan få ett tidsbegränsat bygglov och inte något permanent, vilket är anledningen till att Alekszander ville använda sig av flyttbara moduler.

– Jag kan få bygglov på max fem år. Det är inte rimligt att betala 1,8 miljoner för något som bara får stå där i fem år och sen måste rivas, säger han.

LÄS MER:Kampen för en ny pizzeria i Åled fortsätter

Alekszander påpekar att han hade haft förståelse för kraven om han hade satsat på att bygga en ny permanent lokal men är kritisk till att det ställs så hårda krav på tillfälliga byggen. Hade han vetat det i början av bygglovsprocessen hade han agerat annorlunda.

– Nu har jag bestämt mig för att lägga ned. Det finns inget realistiskt i detta, jag kommer inte kunna nå målet. Mina drömmar om att öppna i Åled igen är totalförstörda.

ANNONS

LÄS MER:Alekszander Ivanovs pizzeria brann ner: ”Trodde det var ett skämt”

LÄS MER:Vändningen – Pizzerian får inte byggas upp igen: ”Känns bedrövligt”

”Går att lösa om man vill”

Gunilla Kriström som är kundrådgivare och bygglovshandläggare på Halmstads kommun förklarar att kraven är lagkrav och inget som kommunen kan bestämma över. Samma krav gäller oavsett om det är ett tillfälligt eller permanent bygge.

– Det är Boverkets byggregler som främst ställer krav på vad en byggnad ska leva upp till rent tekniskt. Man kan först bli beviljad bygglov och sen tittar man på de tekniska egenskaperna. Lever man inte upp till det får man inget startbesked och kan inte börja bygga, säger hon.

Det är inte kommunen som konstaterat att Alekszanders moduler inte kommer kunna leva upp till kraven utan det är han själv som har beslutat att dra tillbaka sin bygglovsansökan poängterar Gunilla Kriström.

– I regel kan alla uppfylla dessa krav men det kan bli kostsamt. Det brukar gå att lösa det om man vill, säger hon.

Inget förtroende kvar

Kritiken om att informationen om kraven inte kommit fram redan från början tillbakavisas av bygglovshandläggaren.

– Vi har haft väldigt utförlig information redan från start och har haft dialog hela tiden. Det är alltid personen som söker som ska ta reda på informationen men vi har också lämnat långtgående information utan att det har efterfrågats, säger Gunilla Kriström.

– Jag ska inte skylla allt på kommunen, jag skulle inte varit så godtrogen. Men nu har jag inget förtroende kvar, säger Alekszander som känner sig besviken.

ANNONS

Undersökte du om det fanns några krav innan du bestämde dig för att köpa hem modulerna?

– När jag satt i möte med kommunen var det aldrig något snack om krav, det mesta handlade bara om bygglov. Jag litade på det, säger han.

Nu avslutas kapitlet Åleds Pizzeria, men för Alekszander är det fortfarande pizza som gäller och vad som händer härnäst återstår att se.

Tror du att du någon gång i framtiden kommer driva en pizzeria igen?

– Självklart kommer jag försöka att göra det, först och främst i Halmstad när det finns möjlighet. Jag har barn, familj och hus i Halmstad. Vi får se efter nyår.

LÄS MER:Efter branden – ägaren fast besluten om att bygga upp igen

LÄS MER:Åledsborna samlar för att pizzerian ska byggas upp igen

Detta har hänt:

  • Den 14 september 2020 totalförstördes Åleds Pizzeria i en brand. Polisen utreder händelsen som mordbrand.
  • I oktober visade sig att pizzerian som funnits i över 30 år aldrig haft något bygglov. Varken Alekszander, som köpte pizzerian för drygt 10 år sedan, eller kommunen kände till missen.
  • Alekszander köpte in två moduler som han skulle bygga en ny pizzeria av och sökte om tidsbegränsat bygglov, eftersom detaljplanen inte tillåter serveringsverksamhet på platsen kunde han inte ansöka om ett permanent bygglov.
  • När Alekszander insåg att modulerna inte kommer få ett startbesked utan omfattande åtgärder bestämde han sig för att dra tillbaka sin bygglovsansökan.
ANNONS