Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunen diskuterar lösningar på problemen när 500 elever ska samsas på Linehedsskolans skolgård. Bild: Jörgen Alström
Kommunen diskuterar lösningar på problemen när 500 elever ska samsas på Linehedsskolans skolgård. Bild: Jörgen Alström

Ingen inhägnad i parken men nya lekredskap på Linehedsskolan

Det blir ingen inhägnad utemiljö i Linehedsparken för eleverna på Linehedsskolan och Nyhemsskolan.

Det står klart efter torsdagens krismöte där de olika inblandade kommunala förvaltningarna deltog.

– Det var ett lösningsfokuserat möte. Vi utgick från rektorernas riskanalys som de presenterade när de returnerade arbetsmiljöansvaret till mig, säger Magnus Rudgard, skolområdeschef.

Alla problem har inte fått någon lösning, därför kvarstår arbetsmiljöansvaret hos honom. Men under mötet diskuterades konkreta åtgärder på de olika problemen.

– När det gäller utemiljön kommer det att göras insatser som svarar upp mot rektorernas krav. Lekredskapen på skolgården kommer att kompletteras med nya lekredskap, bollplaner med mera på ny uteyta. Den blir tillgänglig för alla elever, men lärare och rektorer kan, om man vill, avgränsa den så att respektive skola har var sin del av området, säger Magnus Rudgard.

När det gäller containern med lekredskap där råttor håller till så ska den flyttas och grunden där containern står ska byggas om.

– Man ska också åtgärda ett område som på höst och vinter förvandlas till lervälling så att barnen inte kan vara där.

Någon lösning kring säkerhetsaspekterna på den större lekytan i parken har man däremot inte kommit fram till ännu.

– Vi har fått besked av samhällsbyggnadskontoret att det är omöjligt att inhägna ett område i parken närmast skolan där det går en gång- och cykelväg, eftersom det är parkmark som allmänheten ska ha tillgång till. Rektorernas förslag att inhägna fram till den bortre cykelvägen är inte möjlig säger man.

Två alternativa lösningar har diskuterats. Antingen att sätta olika typer av hinder så att cykel- och mopedtrafiken leds om, eller att öka bemanningen av personal på raster så att man kan upprätthålla säkerheten för barnen.

– För att kunna ta tillbaka arbetsmiljöansvaret för utemiljön behöver rektorerna veta att det finns lösningar på plats på de arbetsmiljöproblem de upplever när eleverna börjar i höst. Fram tills dess behåller jag arbetsmiljöansvaret, säger Magnus Rudgard.

Lars El Hayek (S), vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden, är tydlig med vad den socialdemokratiska oppositionen anser.

– Problemen på Linehedsskolan ska lösas. Kosta vad det kosta vill, säger han.

– Nu måste kommunen kanalisera alla sina resurser för att lösa problemet. Om det skulle behövas tilläggsanslag så får vi politiker skicka med det.

Lars El Hayek anser att dialogen mellan politikerna och förvaltningen å ena sidan och föräldraföreningen och rektorerna varit bristfällig.

– En dialog måste fortlöpa under sommaren. Min uppfattning är att problemen inte är lösta förrän rektorerna är beredda att ta tillbaka arbetsmiljöansvaret för skolverksamheten, säger han.

När Nyhemsskolan ska byggas om till hösten ska skolans elever flytta in i Linehedsskolans paviljonger. Då kommer 500 barn att tvingas samsas på en skolgård som är anpassad för 125 elever.

När beskedet kom reagerade föräldraforumen på de båda skolorna kraftigt och rektorerna på skolorna avsade sig arbetsmiljöansvaret.

LÄS MER: Kommunen jobbar på att få till en lösning för skolgården

LÄS MER: Stor oro när 500 barn trängs in på Linehedsskolan

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här