Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/2

Ingen brittsommar i sikte – värmen till trots

Temperaturmässigt är den här – men bristen på kyla gör att vi ändå snuvas på fenomenet. Det handlar om brittsommar, perioden då några härliga dagar med sol och värme bestämmer sig för att förgylla hösten.

Birgittadagen, den 7 oktober, är speciell för alla vädernördar. Det är kring den här dagen vi vissa år kan få njuta av det som kallas brittsommar.

Men i år ser det mörkt ut. För även om hösten har varit väldigt mild hittills, så håller den inte riktigt måttet för detta väderfenomen.

– För att vi ska prata om brittsommar behöver vi först ha haft en period av kyla, så att vi får en kontrast. Helst ska det ha varit nattfrost, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Och inte nog med det:

– Vädret kring själva Birgittadagen ska dessutom bjuda på mer sol än vi har nu. Det ska vara sådana där strålande, vackra dagar. Däremot är den nuvarande temperaturen fullt godkänd, säger hon.

Ett rätt av tre, alltså. Och en svala gör ju ingen brittsommar.

Senast vi hade brittsommar var för två år sedan, 2018. Då kulminerade värmen nästan en vecka efter Birgittadagen, vilket är väldigt sällsynt.

Färgprakten kan vi glädjas åt, oavsett brittsommar. Bild: Cicki Gustafsson
Färgprakten kan vi glädjas åt, oavsett brittsommar. Bild: Cicki Gustafsson

Andra fina brittsomrar var 1973, 1995 och 2005, enligt SMHI. År 1995 noterades dessutom svenskt värmerekord för oktober med 24,5° i Oskarshamn den 9 oktober.

– Milda och rent av varma höstar är inte sällsynta, även om många inte uppfyller kriterierna för brittsommar. Vi går ju även mot ett varmare klimat, säger Moa Hallberg.

Enligt SMHI var höstarna 1999, 2000 och 2006 är bland de varmaste vi känner till. Men inget av de åren blev det brittsommar, eftersom vädret bjöd på tillfälligt höstrusk just kring Birgittadagen.

Brittsommar

Legenden säger att den heliga Birgitta tyckte att vi hade det så kallt och bistert här i Norden, så hon bad lite värme. Gud svarade med att ge oss nordbor några extra sommardagar kring Birgittadagen i början av oktober. Enligt SMHI är det därför fenomenet med oktobervärme kallas brittsommar.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här