Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Debattör. Michael Svensson (M) från den halländska riksdagsbänken vill bevara Halland som det är.

Inga svar om Halland i riksdagsdebatt

– Vi sticker ut eftersom alla politiker i Halland, oavsett partitillhörighet, vill bevara Halland, säger riksdagsman Michael Svensson (M).

I tisdags kväll debatterade Michael Svensson från Falkenberg förslaget till ny regionindelning med civilminister Ardalan Shekarabi (S). Anledningen var den interpellation som Michael Svensson lämnat in: ”Effekter på demokratin av ny regionindelning”.

– Jag fick inga direkta svar. Ministern hänvisade hela tiden till indelningskommittén, summerar Michael Svensson (M).

Debatten slutade strax före klockan 22.00. Trots den sena timman var Michael Svensson inte ensam med ministern i kammaren.

– Debatterna är inte alltid så häftiga, men vid detta tillfälle var det ovanligt många som stannade kvar, trots att det blev sent.

I sin interpellation skrev Michael Svensson att han hellre vill se en ny kommunreform än en ny regionindelning.

– Det finns många små kommuner som har svårt att klara ekonomin i dag. Att förändra regionindelningen så som förslaget ligger tror jag är ett steg mot en förbundsstat, snarare än ett sätt att göra Sverige mer jämställt.

Beslutet om ny regionindelning ska tas 2017 och kan vara genomförd tidigast 2019. Förslaget innebär att 21 län och 20 landsting ersätts med sex nya regioner. En av regionerna föreslås bestå av Västra Götaland, Värmland och Halland.

– Det finns politiker som tror att makten flyttas från Stockholm om regionerna blir större. Det tror inte jag. Jag tror att det kommer att uppfattas som en centralisering.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här