Christina Fossum fick problem när hon ville åka med Hallandstrafiken i pandemitider. Hon tycker inte att lösningen man gjort när det inte går att köpa biljett på bussen duger.
Christina Fossum fick problem när hon ville åka med Hallandstrafiken i pandemitider. Hon tycker inte att lösningen man gjort när det inte går att köpa biljett på bussen duger.

Ilska över Hallandstrafikens pandemilösning: ”Stänger ute folk”

Hon kan bara köpa en bussbiljett i centrum. Men för att komma till centrum måste hon ha en bussbiljett. Christina Fossum tycker att Hallandstrafiken i princip gett henne husarrest.
– De har i covid-pandemin stängt mig in i förorten, säger hon.

ANNONS
|

Christina Fossum bor i Haverdal och när hennes bil skulle in på lagning kontaktade hon Hallandstrafiken för att ta reda på hur hon skulle kunna få tag på en biljett för att kunna åka buss.

På grund av pandemin sitter nämligen chauffören avgränsade från passagerarna och det går därför inte att köpa en biljett ombord på bussen.

Eftersom hon inte är tekniskt kunnig nog att använda HLT:s app blev svaret att hon skulle ta sig in till stan för att kunna köpa ett HLT-kort – alternativt att beställa hem en enkelbiljett till brevlådan mot postförskott.

– Men då ska du veta att den möjligheten finns och veta att du ska resa flera dagar i förväg, det går ju inte för mer oväntade resor, säger Christina Fossum.

ANNONS

”Jag tycker att de stänger ute folk från resor”

Hon tycker inte att Hallandstrafikens system är tillräckligt bra.

– Jag tycker att de stänger ute folk från resor i kollektivtrafiken. Det är inte bra service för oss gamla. Jag är 73 år och de har i princip gett mig husarrest, det här tekniksamhället är inte gjort för oss äldre, säger hon.

Hon tycker att man hade kunnat bjuda på resan till stan för att köpa ett biljettkort.

– Som pensionär och under en pandemi tycker jag att det hade varit rimligt.

Hallandstrafiken svarar: ”Den påverkan har pandemin på oss”

Peter Gyllander, press- och Informationschef på Hallandstrafiken hänvisar till just den enkelbiljett man kan beställa hem till brevlådan.

– Man kan ringa och beställa den så skickar vi hem den. Vi kan inte sälja biljetter på bussarna under pandemin men den här metoden finns.

Men då måste man veta flera dagar innan att man ska resa?

– Ja, den påverkan har pandemin på oss – vi kan inte röra på oss som vi brukar. Det krävs lite mer framförhållning men det finns en möjlighet.

– Man kan också köpa på sig några stycken biljetter direkt om man vet att man kommer att behöva resa framöver – och lämna tillbaka de man inte använt.

Och Christinas synpunkt om att ni hade kunnat låta henne åka med till stan för att köpa biljett?

ANNONS

– Vi har inga gratisbiljetter, alla måste ha en biljett. Det krävs just nu lite framförhållning men det är samma för alla.

Snart börjar Hallandstrafiken att öppna upp framdörrarna på bussarna igen och då kan man återigen köpa biljett av chauffören. Arbetet inleds 1 mars och man räknar med det tar 3–4 veckor innan alla bussar ser ut som vanligt igen.

ANNONS