HALVVÄGS TILL VALET
Halvvägs mellan valen befinner sig Halmstad i ett hett politiskt läge. HP granskar vad som kan hända nu när Femklövern ska styra med Socialdemokraternas budget.
Då ska Socialdemokraternas budget gälla och där finns pengar till två nya idrottshallar i kommunen. Enligt vice ordföranden i teknik- och fritidsnämnden, Imre Gulyas (S) ligger Snöstorp högst upp på hans partis priolista. Den andra är Oskarström.
I elva år har föräldrar och personal på Snöstorpsskolan försökt övertyga de styrande i Halmstad om att det måste byggas en ny idrottshall som ersättning för den otidsenliga hallen på den 58 år gamla skolan. Otaliga är de möten som hållits med politiker från alla partier, utan att det har blivit något nybygge.
För första gången ser det nu ut som om det finns en möjlighet att projektet blir genomfört. I S-budgeten finns anslaget sammanlagt 50 miljoner kronor på tre år, varav 10 miljoner nästa år, för två idrottshallar.
Mikael Abrahamsson var fram tills för två år sedan ordförande i föräldraföreningen på skolan. Han har varit engagerad i kampen för bland annat idrottshallen sedan 2007. Nu ser han ett litet ljus i tunneln.
Tror du att Snöstorp kan få en ny idrottshall?
– Ja jag tror det blir en hall nu, inte minst med tanke på det stora elevantalet. Det är ett måste om man jämför med andra skolors elevantal i förhållande till stor-leken på idrottshall.
Snöstorpsskolan har i dag 360 elever i årskurserna F–5. När den byggdes 1958 var skolan, och gymnastiksalen, dimensionerad för 150 elever.
– 2009 hade skolan 320 elever. Idrottshallen är 200 kvadratmeter vilket innebar 0,6 kvadratmeter utslaget på varje elev. I en jämförelse med samtliga grundskoleelever i kommunen ligger Snöstorp sämst till och situationen har ju inte blivit bättre, snarare tvärtom, säger Mikael Abrahamsson.
Snöstorpsskolans rektor Magnus Ljungdahl bekräftar att förutsättningarna för skolans idrottslektioner inte är de bästa.
– Det har varit problem i flera år innan jag började 2009. Trots att man har åtgärdat vissa saker återstår många brister. Till exempel luktar det fortfarande avlopp i byggnaden trots att man har spolat igenom ledningarna.
Han pekar också på att omklädningsrummet ligger i källaren dit man kommer via en svängd trappa som knappast är handikappanpassad.
– Som tur är har vi inte haft någon elev med funktionsnedsättning. Det hade inte fungerat.
Magnus Ljungdahl är tydlig med att säga att skolan, trots bristerna i idrottshallen, uppfyller kursplanens mål för idrott och hälsa.
– Men hallen begränsar oss i valet av aktiviteter.
Om det inte skulle bli någon ny hall nu heller kan det bli riktigt problematiskt att få ihop idrottsundervisningen. När elevantalet växer blir det allt större konkurrens om lektionstiderna i idrottshallen.
– Ett alternativ är att förlänga skoldagen. Ett annat skulle kunna vara att förskoleklasserna inte får någon inomhusgympa. Idrott är inget obligatoriskt ämne för dem, säger Magnus Ljungdahl.
Även han hoppas på att den långa väntan på en ny idrottshall i Snöstorp ska vara över.
– Jag skulle bli väldigt tacksam om det blir så, säger han.
Det har varit ganska nära tidigare. 2012 klubbade Femklövern igenom en ny idrottshall i Eldsberga. Socialdemokraterna röstade emot med motiveringen att behovet var större i Snöstorp.