Peter Karlborg ansvarar för livräddarna i Tylösand.
Peter Karlborg ansvarar för livräddarna i Tylösand. Bild: Jari Välitalo

Icke simkunnig var försvunnen i Tylösand

Det blev dramatiskt på torsdagseftermiddagen när de anhöriga till en icke simkunnig tonåring inte kunde hitta honom i vattnet nedanför Hotel Tylösand.

ANNONS
|

– Vi drog igång vår livräddarkedja så fort vi larmades och skickade upp en drönare i luften. Nu när vädret är så fint är det ganska proppat både i vattnet och på stranden, säger Peter Karlborg på livräddarna i Tylösand.

– De anhöriga berättade att 16-åringen gillar att vara i vattnet, men att han inte kan simma. Därför var de förstås oroliga när de inte längre kunde se honom.

Hålor på botten

Ganska snart kunde livräddarna lokalisera honom en bit ut i vattnet och det visade sig att han inte råkat ut för något.

– Även om det är långgrunt finns det ju hålor där man kan råka komma ner under vattnet om man inte kan simma, konstaterar Peter Karlborg och berättar att de lät ambulansen som ryckt ut titta till honom.

ANNONS

Är det inte extremt ovanligt att en badgäst som är så gammal inte kan simma?

– Nej, tyvärr blir det allt vanligare med ungdomar som inte är simkunniga trots att de går i högstadiet eller gymnasiet.

Gift från en fjärsing

När HP ringer på seneftermiddagen är livräddarna upptagna med att hjälpa en badgäst som råkat trampa på en fjärsing.

Fisken är beryktad för gifttaggarna som sitter på gälarna och på den främre ryggfenan. Stick av fjärsing gör mycket ont och huden vid stickstället kan bli svullen och missfärgad. Man kan även få huvudvärk, yrsel, frossa, svettningar och illamående.

– Det sägs att det svider ungefär som vid ett huggormsbett, säger Peter Karlborg och berättar att den drabbade just får ha foten i varmt vatten eftersom giftet blir mindre aktivt av värme.

Rekommendationen är att så snabbt som möjligt sänka ner den angripna kroppsdelen i varmt vatten eller annan vätska. Vätskan ska vara så varm det går utan att det bränns, 40 till 45 grader, och enligt 1177 vårdguiden ska man hålla ut i minst en halvtimme för att få bra effekt.

ANNONS