Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Snart öppningsdags. Den nye handlaren Mattias Nelson vet var makaronpaketen ska stå. Förhoppningsvis är allt på plats när Ica Nära öppnar sin butik i Oskarström nästa vecka.

Ica Nära öppnar ny butik i Oskarström

Han ska ge butiksdöden en match. Om en vecka slår Ica Nära upp sin nya butik i Oskarström. Handlaren som vågar satsa heter Mattias Nelson och kommer från Stockholm. Allt handlar om jobb nu. Blir det tid över till sömn så får det duga med ett vandrarhem i närheten.

HP har vid olika tillfällen berättat om butiksdöden i Oskarström och på andra orter. Tidigare i höstas blev det klart att Ica Nära skulle ta över efter den konkursdrabbade butiken Matöppet i centrum. Det var ortens kände fastighetsägare Magnus Fritzell och livsmedelsjätten överens om.

Nu är det klart att Stockholmsbördige Mattias Nelson tar över ansvaret som handlare. Han har cirka tio års erfarenhet från jobb och utbildning inom Ica och känner sig nu motiverad att öppna eget.

Den 4 december slår vi upp portarna. Hoppas att allt är klart med inredning och varor då, säger Mattias när tidningen gör en snabbesiktning på torsdagen. Det är många detaljer som ska vara på plats så därför har jag stor hjälp av inhyrd personal så här i inledningen.

När det blev klart med den nye handlaren så fick också han ansvaret för nyrekryteringen av personal. Trycket har varit enormt bland de sökande.

Jag behövde sex personer och sammanlagt fick jag 120 sökande, säger Mattias. Så intresset har varit mycket stort att få jobba i butiken.

Sammanlagt inklusive lager omfattar hans butik 1 200 kvadratmeter. Det som branschen kallar säljyta, där kunderna kan strosa omkring alltså, ligger på 800 kvadratmeter.

Butiken har inga diskar med manuell betjäning. Enligt Ica Nära-konceptet ska kunderna själva plocka åt sig sina varor.

Så var det kundunderlaget. Hur det gick för föregångaren vet alla på orten. Räcker Oskarström till för att få butiken att gå runt ekonomiskt?

Det utgår jag ifrån. Jag är inte orolig. Mina egna kalkyler känns trygga och Ica har ju gjort samma bedömning, säger Mattias.

I praktiken fungerar det så att Ica det första året tar ansvaret för verksamheten och eventuella risker. Handlaren får den tiden på sig att jobba upp verksamheten i ett dotterbolag till Ica.

Går det enligt planerna så tar jag över det bolaget efter ett år, säger han. Sedan kan man väl betrakta mig som egenföretagare.

Just nu hinner inte Mattias tänka så mycket på flytt eller familj. Kvar i Stockholm finns hans höggravida hustru och ett barn. Under den mest hektiska perioden nu är det bara jobb med butiken i Oskarström som gäller.

Jag bor tillfälligtvis på ett vandrarhem i Åled. Längre har jag inte kommit. Men planen är absolut att så småningom hitta ett hus här i Oskarström, säger Mattias.

Innan planerna på en ny butik gick i lås satsade fastighetsägaren Magnus Fritzell runt en halv miljon på nytt golv. Livsmedelsjätten har sedan pumpat in ytterligare cirka tre miljoner i inventarier.

Bild: Jari Välitalo

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!