Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Jag tror att hyresgästerna hade kunnat få bättre kvalitet och lägre priser genom konkurrensutsättning”, säger Hyresgästföreningen Halmstad/Laholms ordförande Tomas Svensson angående avtalen som HFAB tvingades teckna med stadsnätsbolaget. Bild: Jari Välitalo
”Jag tror att hyresgästerna hade kunnat få bättre kvalitet och lägre priser genom konkurrensutsättning”, säger Hyresgästföreningen Halmstad/Laholms ordförande Tomas Svensson angående avtalen som HFAB tvingades teckna med stadsnätsbolaget. Bild: Jari Välitalo

Hyresgästföreningen kritisk till att HFAB inte fick upphandla

Hyresgästföreningen är starkt kritisk till att HFAB inte fick lov att upphandla hanteringen av digitala tjänster när moderbolaget tvingade bostadsbolaget att förlänga med kommunala Halmstads stadsnät.
– Det kan inte vara HFAB:s uppgift att rädda kommunens bolag på hyresgästernas bekostnad, säger Tomas Svensson.

Som ordförande för Hyresgästföreningen Halmstad–Laholm och dess cirka 6 500 medlemmar har Tomas Svensson noga följt HP:s granskning av turerna kring att HFAB tvingades teckna avtal med Halmstads stadsnät AB och att det allmännyttiga bostadsbolagets kritik mot direktupphandlingen bidrog till att vd:n Catharina Rydberg Lilja fick sparken.

LÄS MER: HFAB:s vd sparkades när hon prioriterade hyresgästerna

LÄS MER: Sparkade vd:n: ”Kommunchefens samtal med mig var inte trevliga”

– Er granskning har varit bra och viktig. Genom den får folk veta hur illa de här frågorna har skötts, säger han.

LÄS MER: HFAB:s avtal blir rättssak – uppges värt jättebelopp

– Som företrädare för hyresgästerna hade jag uppskattat om HFAB fått göra en offentlig upphandling, så som bolaget ville och som deras experter kommit fram till att lagen kräver, fortsätter Tomas Svensson och tillägger:

LÄS MER: Stadsnätsbolagets existens var hotad utan HFAB-avtalet

– Jag tror att hyresgästerna hade kunnat få bättre kvalitet och lägre priser genom konkurrensutsättning, fortsätter Tomas Svensson.

I alltför hög grad ser kommunen HFAB som en kassako.

Han berättar att han tillsammans med Hyresgästföreningens kommunikatör är i färd med att skicka in en debattartikel till HP, men kan redan nu säga att de tycker att Halmstads kommun använder HFAB på fel sätt.

– I alltför hög grad ser kommunen HFAB som en kassako, menar Tomas Svensson och hävdar att ”avkastningskraven är alldeles för höga” samt att ”kommunen tar ut en massa avgifter av HFAB i onödan”.

– Även om HFAB ska vara ett vinstdrivande bolag får man inte glömma att det är ett allmännyttigt bostadsbolag, säger han.

– Lika viktigt som det är att gå med vinst är det att sköta den andra delen – den som handlar om att främja bostadsförsörjningen i kommunen. Rätt använt hade HFAB kunnat se till att det byggs nya lägenheter till rimliga priser – så att även vanliga människor har råd att flytta in i dem.

Att sälja av från ett så lönsamt bestånd är som att slakta hönan som värper guldägg.

Att HFAB i år planerar att sälja 175 lägenheter i centrala Halmstad och i Haverdal anser Tomas Svensson är helt fel.

LÄS MER: Hyresgäster i HFAB:s minsta hus ifrågasätter försäljning

LÄS MER: Höjda vinstkrav tvingar HFAB att sälja 175 lägenheter

– Att sälja av från ett så lönsamt bestånd är som att slakta hönan som värper guldägg. Vi i Hyresgästföreningen förstår inte varför man ska sälja ut det som går bra.

LÄS MER: HFAB ska få höjda vinstkrav – men önskar sänkta

LÄS MER: Trots S-budget får HFAB höjda vinstkrav

– Vill kommunen ha in nya intressenter på marknaden vore det bättre att se till så att det finns mark där det kan byggas nytt, säger Tomas Svensson.

”HP:s granskning har varit bra och viktig. Genom den får folk veta hur illa de här frågorna har skötts”, säger Tomas Svensson på Hyresgästföreningen om turerna kring HFAB. Bild: Jari Välitalo
”HP:s granskning har varit bra och viktig. Genom den får folk veta hur illa de här frågorna har skötts”, säger Tomas Svensson på Hyresgästföreningen om turerna kring HFAB. Bild: Jari Välitalo

När det gäller diskussionerna om att omvandla hyresrätter till bostadsrätter har han inget principiellt emot idén – förutsatt att det byggs en ny hyresrätt för varje som försvinner.

– Vi har ett bra system i Sverige för blandat boende, som ger oss en dynamisk bostadsmarknad. Vi ska inte förstöra det.

LÄS MER: Kommunen presenterar åsikter som fakta i ”frågor och svar”

LÄS MER: Så försvarar sig de högst ansvariga i HFAB-affären

LÄS MER: Sparkad Hem-vd var öppet kritisk mot toppstyrning

LÄS MER: ”Han berättade att Rossköld och Berthilsson tryckte på”

LÄS MER: HFAB har glömt plocka bort sparkad vd från dotterbolagen

LÄS MER: Så hindrade HFAB personalens rätt till insyn

LÄS MER: Förvaltningsrätten synar kommunjuristens dubbla stolar

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här