Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Benjamin Troff/Arkiv
Bild: Benjamin Troff/Arkiv

Hyresgäster på Tegelbruket besväras av damm

Flera hyresgäster har drabbats av besvär med luftvägar och kliande ögon på grund av damm i sina lägenheter på Tegelbruket. Kommunen kan inte utesluta att dammet utgör en hälsofara och har nu ställt krav på fastighetsägaren.

Klagomålen kom in till kommunen i våras. Totalt har fem personer uppgett att de haft besvär i form av hostningar, nysningar och kliande ögon på grund av ovanligt mycket damm i sina lägenheter. Besvär som de inte haft innan de flyttade in.

En boende beskriver att hon dammar minst fem gånger i veckan och att det även lägger sig en dammig yta på golven.

En annan berättar att strumpor blir helt svarta efter bara ett par timmar för att golvet är så dammigt och hon upplever det också som grusigt i lägenheten.

En av de fem som klagat har valt att flytta.

Troligen inte vanligt damm

Bygg- och miljöförvaltningen har varit på plats vid två tillfällen under maj och juli. Misstanken är att dammet i lägenheterna är partikel- eller byggdamm och inte den typ av damm som vanligen uppkommer i bostäder.

Fastighetsägaren Halmstad Tegelbruk Bostad AB, som ägs av Gekås Ullared AB, känner till klagomålen. I ett svar till kommunen har bolaget förklarat att lägenheterna kan upplevas som dammiga eftersom ventilationen går på samma drift dygnet runt vilket gör att dammet flyttas runt.

Ventilationen är godkänd enligt besiktning gjord hösten 2018. Men i protokollet som bygg- och miljöförvaltningen tagit del av står också att det satts upp dekorationsplåtar för friskluftsventilerna med borrade hål och att det kan misstänkas att plåten stryper tillförseln av uteluft.

Eftersom ventilationen godkändes har dock inte ventilationen undersökts vidare.

Risk för hälsofarliga ämnen

Bygg- och miljöförvaltningen misstänker att dammet beror på att ventilationen är feldimensionerad eller att det finns ett undertryck som gör att föroreningar kommer in utifrån eller via tilluftskanaler.

Förvaltningen ser en risk i att dammet kan innehålla hälsofarliga ämnen och eftersom de som klagat har upplevt besvär måste därför fastighetsägaren undersöka innehållet i dammet.

I ett föreläggande ställer miljönämnden krav på att fastighetsägaren ska undersöka ventilationen och ta prover på dammet.

Joakim Petersson, ekonomichef på Gekås Ullared AB, säger att bolaget har tagit emot föreläggandet.

– Vi håller nu på att titta på en sakkunnig och opartisk aktör som kan göra nödvändiga undersökningar och analyser av ventilationens funktion såväl som innehåller i dammet, uppger han.

Bolaget har tre månader på sig att följa föreläggandet och komma in med en skriftlig redovisning.

LÄS OCKSÅ:

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!