Hyresgäster i HFAB:s minsta hus ifrågasätter försäljning

När HFAB ska sälja sju fastigheter med 175 lägenheter är det ett hus som sticker ut. Det har bara fyra hyresgäster och de ifrågasätter alla syftet med att sälja HFAB:s minsta hus.
– Risken är att det köps av någon som vill lyxrenovera och chockhöja hyrorna eller omvandla till bostadsrätter, säger Cecilia Dahlgren.

ANNONS
|

HP skrev nyligen att HFAB nu upphandlar en mäklare som ska hjälpa till att sälja de sju fastigheter i centrala Halmstad och Haverdal som bostadsbolagets styrelse valt ut.

Tre av fastigheterna ligger som ”ett paket” med 127 lägenheter vid Norra infarten. Men allt är inte stora fastighetsbestånd.

Byggt i HFAB:s barndom

Bland de mindre posterna är Advokaten 1, på Söndrumsvägen 22, allra minst. Det är ett hus byggt 1948 som bara rymmer fyra lägenheter.

Hyresgäster vill stoppa allmännyttans utförsäljning
Hyresgästerna på Söndrumsvägen 22 tycker inte att de fått svar på vad som gör att deras hus valts ut till försäljning. Bild: Jari Välitalo

Hyresgästerna har skrivit till kommunen för att ifrågasätta varför deras hus valts ut ”om nu syftet med försäljningen är att minska HFAB:s dominans på bostadsmarknaden”.

”På vilket sätt ritar det om marknadskartan?”, frågar de i skrivelsen.

ANNONS

– Om syftet är att möta upp de höjda vinstkraven kan väl inte ett så här gammalt hus ha någon betydelse i sammanhanget, säger Monica Friedländer Stensman när vi möts utanför huset där hon bott i ett par decennier.

Standarden är låg, men jag trivs ändå. Det gör också att hyrorna inte är så höga som i nya lägenheter.

Hon visar oss ner i den ålderdomliga tvättstugan i källaren och berättar att huset är väldigt lyhört. Trots det attraktiva läget ligger taxeringsvärdet under fyra miljoner kronor.

Hyresgäster vill stoppa allmännyttans utförsäljning
I tvättkällaren från 1948 finns bland annat tvätthoar i gjutjärn. ”Varje lägenhet har en tvättdag i veckan, sedan är det fritt fram för alla över helgen”, säger Cecilia Dahlgren. Bild: Jari Välitalo

– Standarden är låg, men jag trivs ändå. Det gör också att hyrorna inte är så höga som i nya lägenheter, konstaterar hon medan grannarna som är med nickar.

Vi befarar att en ny ägare kan vilja göra om till bostadsrätter, men det är vi inte intresserade av.

– Vi befarar att en ny ägare kan vilja göra om till bostadsrätter, men det är vi inte intresserade av. Vi har medvetet valt att bo i hyresrätt, säger Camilla Ynner.

Småskaliga bostadsbehov

– Jag tycker det känns tryggt att ha allmännyttan som fastighetsägare, men nu vet vi inte vem det blir i stället. Det är synd att HFAB inte värnar om att tillgodose olika bostadsbehov, så att även sådana här småskaliga boenden får finnas kvar, säger Cecilia Dahlgren.

Hon får medhåll av Doris Jakobsson och de andra när hon pratar om hur trevligt det är när alla känner varandra och att man tar hand om posten ifall någon är bortrest.

ANNONS
Hyresgäster vill stoppa HFAB:s utförsäljning
Camilla Ynner och Monica Friedländer Stensman tycker de gamla detaljerna är charmiga – exempelvis att det går att fälla ner inbyggda strykbrädor. ”Jag har använt det som avställningsbord när jag haft gäster”, säger Camilla. Bild: Jari Välitalo

– När HFAB gör sig av med allt som skiljer sig från mängden känns det som att de vill att alla bara ska bo i stora kvarter, men det passar inte mig, säger Camilla Ynner.

Har bara fått ”icke-svar”

De svar som hittills kommit från kommunen ser de som ”icke-svar”. De har bara fått veta att ”en mängd parametrar beaktats” när urvalet gjorts – och blivit hänvisade till HFAB:s styrelse.

Hyresgäster vill stoppa HFAB:s utförsäljning
Camilla Ynner, Monica Friedländer Stensman, Cecilia Dahlgren och Doris Jakobsson trivs med att HFAB har udda, småskaliga boenden som på Söndrumsvägen 22. De motsätter sig därför den aviserade försäljningen. Bild: Jari Välitalo

När HP konfronterar dess ordförande, Jimmie Tschander (C), med deras frågor säger han:

– Vi kan omöjligt undvika att en försäljning kan skapa oro hos en del av de berörda hyresgästerna. Det enda vi kan göra är att informera i förväg och sedan göra allt vi kan för att hitta seriösa köpare och se till att övergången blir så bra som möjligt.

På vilka grunder har ni valt att sälja just Söndrumsvägen 22?

– De är kopplade till affärsmässigheten. För ett stort bostadsbolag är det svårt att driva en så liten, enskild fastighet på ett lönsamt sätt.

Efter att ha fått läsa sina citat påpekar han dock att storleken inte var en avgörande parameter, bara något som vägts in.

Ni säljer ju även tre hus med totalt sex lägenheter som har havsutsikt i Haverdal, men är det inte synd att ni gör er av med allt som sticker ut?

ANNONS

– Härom året sålde vi även en fastighet med fyra lägenheter i Tönnersjö. Att vi gör oss av med sådana udda fåglar sker på affärsmässiga grunder.

Hyresgäster vill stoppa HFAB:s utförsäljning
”Utifrån olika parametrar har vi gått över hela vårt bestånd och upprättat en fastighetsportfölj, som sedan utgör grunden till vilka fastigheter som skall försäljas”, säger ordföranden Jimmie Tschander (C). Bild: Roger Larsson

I femrummaren på Söndrumsvägen bodde ursprungligen HFAB:s förste vd, den omtalade Erik Remgard som basade över bostadsbolaget 1948–1976. Hur ser du på att ni klipper de historiska banden?

– Jag kände inte till det, men jag tycker ändå inte man ska väga in historia i affärsmässiga beslut.

Hyresgäster vill stoppa allmännyttans utförsäljning
I ovanvåningens femrummare på 104 kvadratmeter, med utskjutande fönster i vinkel, bodde ursprungligen HFAB:s första vd. Bild: Jari Välitalo

LÄS MER:Höjda vinstkrav tvingar HFAB att sälja 175 lägenheter

LÄS MER:SD kan sätta p för en stor HFAB–försäljning

LÄS MER:Trots S-budget får HFAB höjda vinstkrav

LÄS MER:HFAB ska få höjda vinstkrav – men önskar sänkta

ANNONS