Radomir och Biljana Nikolic har tre gånger försökt byta lägenhet inom HFAB, men nekas varje gång.
Radomir och Biljana Nikolic har tre gånger försökt byta lägenhet inom HFAB, men nekas varje gång. Bild: Jari Välitalo

Hyresgäster nekas HFAB-byte – lägenheterna ”ligger för nära varandra”

Biljana och Radomir Nikolic är hyresgäster hos HFAB och har under en längre tid försökt byta lägenhet med andra hyresgäster. De har vid upprepande tillfällen blivit nekade byte då lägenheterna uppgavs ”ligga för nära varandra”.

ANNONS
|

Det var i november förra året som Biljana och Radomir Nikolic, för tredje gången, försökte byta lägenhet via HFAB. Paret hade då hittat en lägenhet på Rotorp. Men HFAB, Halmstads Fastighets AB, sade nej och hänvisade till lagkravet ”beaktansvärda skäl”, då lägenheterna uppgavs ligga för nära varandra.

Samtidigt menar paret Nikolic att de känner till andra fall där hyresgäster med lägenheter betydligt närmare varandra som har fått sina byten godkända.

– De sa att vi får vända oss till privata hyresvärdar om vi vill hitta en ny bostad, berättar parets dotter Zlata Nikolic som på grund av språkliga hinder för parets talan.

ANNONS

Parets skäl till flytten var att Radomir, på grund av sjukdomsskäl, behöver bo närmare naturen. Den nuvarande lägenheten ligger på avgastäta Viktoriagatan, något som kan försämra hans hälsotillstånd.

Kvinnan på Rotorp, som de hade tänkt byta bostad med, behövde ha närmare till tågstationen för sitt arbete. De båda hyresgästerna såg det som att de hade uppfyllt kravet för ”beaktansvärda skäl”.

– HFAB sa själva att det är svårt att byta och att det oftast inte går igenom. Det känns onödigt att det ska finnas möjlighet till byte när det ändå inte går igenom, säger Zlata Nikolic.

Som anledning till beslutet ska HFAB, enligt paret Nikolic, ha uppgett att deras nya lägenhet ligger för nära deras nuvarande, att bytet därför inte uppfyller de krav som finns för ett lägenhetsbyte.

– De menade att den nya lägenheten måste ligga minst 40 minuters gång från vår gamla, berättar Zlata Nikolic och tillägger:

– De kan ju inte bestämma vart vi ska flytta.

Paret menar att de uppger giltiga skäl men att HFAB inte lyssnar.

– Vi är på ruta ett nu igen, i samma lägenhet, säger Zlata Nikolic.

”Beaktansvärda skäl”

Varje år godkänner HFAB cirka 85 lägenhetsbyten. Enligt Johanna Leihed, uthyrningschef på HFAB, har ansökningarna ökat successivt under de senaste åren. Det har även på senare år tillkommit fler regler.

ANNONS

”Den nya lagen som trädde i kraft 1 oktober 2019, innebär att du måste ha bott i din lägenhet i minst ett år innan du kan ansöka om direktbyte”, skriver hon i ett mejl till HP.

Utöver det så krävs det att du under det året inte har hyrt ut din lägenhet i andra hand utan den ska ha varit din huvudsakliga bostad. För att få tillstånd till ett lägenhetsbyte behövs det även att du har så kallade ”beaktansvärda skäl”.

Fakta: Med beaktansvärda skäl menas

Ändrade familjeförhållanden; om behovet av en större, mindre eller billigare lägenhet beror på exempelvis tillökning i familjen, inledande av nytt förhållande, separation eller dödsfall.

Väsentligt ändrade ekonomiska förhållanden – önskemål om lägre hyra.

Ändrade förhållanden på grund av studier eller arbetsplatsens läge.

Förändrat hälsotillstånd.

Väsentligt förbättrad bostadsstandard. Om du kan få en väsentligt förbättrad bostadsstandard i form av till exempel en större och/eller nyrenoverad lägenhet kan det utgöra ett beaktansvärt skäl.

Gällande att det skulle krävas minst 40 minuters gångväg mellan de olika lägenheterna för att man ska få byta, menar Johanna Leihed är ett missförstånd och inte enligt HFAB:s riktlinjer:

–Hyresgästen som de har försökt byta med har cirka 40 minuters promenad till resecentrum, vilket alltså inte är tillräckligt för ett beaktansvärt skäl.

Johanna Leihed menar att i Biljana och Radomirs fall har personen de velat byta med inte haft beaktansvärda skäl nog för att direktbytet ska godkännas.

När det kommer till avstånd godkänner HFAB byten där man fått arbete på annan ort och som inte ligger inom pendlingsbart avstånd, det vill säga en restid som är över 3 timmar per dag och/eller 20 mil per dag.

ANNONS

Om Radomirs hälsotillstånd är beaktansvärt nog kan inte Johanna Leihed uttala sig om utan att veta mer om fallet, men menar att deras nuvarande boende inte ska vara en hälsofara.

–Med direktbyten så ska läget ha förändrats sedan man flyttade in. Avgörande är om läget har förändrats eller om man redan hade exempelvis diagnosen när man flyttade in, säger hon och tillägger:

–Ventilationen i lägenheten ska fungera som det är avsett och gör det inte det så ska det felanmälas.

Är sjukdom och hälsoskäl beaktansvärda skäl för lägenhetsbyte?

–Vi går igenom varje enskild ansökning som inkommer och gör en bedömning. Situationen måste ha förändrats sedan man tecknade sitt avtal. Vi har på HFAB även en förtursgrupp, där hyresgäster och potentiella hyresgäster, kan skicka in förfrågningar för att få förtur till en lägenhet på grund av till exempel varaktiga funktionshinder som ger konsekvenser i nuvarande bostad där boendet ej är anpassningsbart.

Är det svårt att få ett direktbyte godkänt?

–Det är en bedömningsfråga och det handlar om skälen, det är viktigt att det är beaktansvärda skäl för att det ska vara rättvist. Vår bostadskö är det primära sättet att få en lägenhet via HFAB.

LÄS MER:Orolig familj nekas byta sin lägenhet

ANNONS