Hyllad Halmstadbyggnad kvalar in på spännande lista

Ett välbekant ansikte dyker upp när Allt om resor listar 15 spännande byggnader som är värda att besöka - och inte är det första gången som byggnaden hyllas.

ANNONS
|

Design eller funktion? Ja, svaret på frågan är inte alltid helt lätt.

De senaste åren har föreningen Arkitekturupproret som beskriver sig själva som en ”ideell folkrörelse som arbetar för vackrare arkitektur, trivsammare städer och mänskligare boendemiljöer” gett byggnaderna i Halmstad både ris och ros.

Förra året hamnade det nya hotellet vid Halmstads resecentrum på en andra plats när Sveriges fulaste nyproduktion skulle utses. Att kontorshuset vid Gamletullsgatan i Halmstad vann hela tävlingen år 2017 gick inte heller obemärkt förbi.

Men om vi glömmer hotellbyggen och betongklumpar för en stund och istället vänder oss mot en byggnad som faktiskt hyllas, både nationellt och internationellt.

ANNONS

För när Sveriges vackraste byggnader 2020 skulle koras av Arkitekturupproret seglade bygget i fråga in på en stark 89e plats.

När tävlingen sedan nischades något mer och istället utsåg Sveriges vackraste modernistiska byggnader så landade byggnaden på en imponerande femteplats.

Och bygget i fråga är ju givetvis stadsbiblioteket!

Utifrån listan om Sveriges vackraste byggnader valde sedan Expressens Allt om resor i år ut 15 byggnader som de tyckte var extra läckra. Och än en gång gör vårt vackra stadsbibliotek oss stolta.

För på plats nummer 9 hittar vi:

Fakta: Stadsbiblioteket i Halmstad – träden bestämde husets form

Nya stadsbiblioteket invigdes 2006 och fick samma år Halmstads byggnadsnämnds arkitekturpris. Arkitekter är danskarna Mette Wienberg och Kim Holst Jensen. Biblioteket är uppbyggt av två betongplan med ett inskjutet balkongdäck emellan. Byggnaden är uppförd utan fasta skiljeväggar för att skapa en känsla av mjuka övergångar samt låta det naturliga ljuset prägla lokalerna. Fasaden är täckt helt i glas och en del av byggnaden vilar på pelare i Nissan. Formen på byggnaden är skapad med hänsyn till de träd som stod och står på tomten. Arkitekterna la ett papper på markplanen och anpassade byggnadens form efter träden.

Källa: Allt om resor

På plats nummer tre har vi ett annat hyllat bygge i Halland, nämligen Kallbadhuset i Varberg. Byggnaden beskrivs som ”en morisk pärla på pålar”.

ANNONS