Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

”Hur ska skithuspapper rädda en från corona?”

För exakt ett år sedan ekade det tomt i många butikers hyllor för toalettpapper. Begrepp som ”prepper” och ”bunkring” blev välkända i hela Sverige. Så ser butikerna i Halmstad på pappershysterin – och så ser det ut med försäljningen idag.

I drygt ett år har coronapandemin påverkat människors vardagliga liv. Ett liv som med ett ord skulle kunna beskrivas som ”oförutsägbart”. Ett exempel på en sån situation som ingen kunde föreställa sig är hamstringen av toapapper för nästan exakt ett år sedan.

– Det var helt sjukt, säger Rikard Hillarp, handlare på Ica Maxi Högskolan.

Fenomenet bunkring fick sig ett rejäl uppsving när coronaviruset bröt ut i världen. Vi kunde se hur länder valde att införa nedstängningar av samhället. Och även om detta inte var en strategi i Sverige så hamstrades här ändå.

Försäljningen av toalettpapper hade i mars förra året ökat med 71 procent jämfört med 2019, enligt siffror från Svensk dagligvaruhandel. Och för butikerna i Halmstad var detta inget undantag.

– Det var ju kaotiskt. Vi fick i princip ingenting nytt, och det lilla vi fick hann vi inte ens plocka upp i hyllan. Utan det tog ju slut direkt när vi rullade ut det i butiken, säger Rikard Hillarp.

Diana Petarsdotter är säljchef på Coop Gamletull instämmer hur situationen såg ut för många butiker förra året.

– Det var tomt. Och vi hade svårt att få tag på nytt papper. Vi tyckte att det var så märkligt och förstod inte själva hypen kring toalettpappret. Det tillverkas ju ändå i Sverige. Jag hade haft en större förstående ifall det var råvaror som importeras från utlandet, i och med att det kanske fanns en risk för att gränserna skulle stängas, säger hon.

När Rikard Hillarp tänker tillbaka på situationen kan han inte låta bli att skratta till.

– Hade du frågat mig för ett år sedan så hade jag ju svarat att det var fruktansvärt frustrerande. Bland annat för att vi inte klarade av att tillgodose bunkringen bättre.

Men nu skrattar du åt det – varför då?

– Jo, men man undrar ju hur skithuspapper ska rädda en från corona. Att det var det folk tänkte på som något av det viktigaste. Själv kan jag tänka på många andra saker jag hade velat handla för att klara mig hemma i 14 dagar. Men jag vet inte, det finns tydligen en inneboende panik i att vara utan toalettpapper, skrattar han.

I övrigt verkar inte hamstringen ha satt några större spår hos butikerna. Konsumtionen verkar ha återgått till det normala.

– Nej, men lagersaldot har stabiliserat sig igen, och vi säljer som vanligt, säger Diana Petarsdotter.

Däremot tycker sig Rikard Hillarp se tecken på andra saker i hallänningarnas konsumtion som förändrats i och med coronapandemin.

– Generellt så tror jag att folk försöker handla mer sällan, vilket gör att man handlar lite mer när man väl handlar. Det är ju bra ur både miljö- och coronasynpunkt. Man märker även av att folk äter mindre ute och lagar mer mat hemma. Då unnar man sig kanske lite mer framåt helgen. Sen har det tagit fart när det kommer till att handla online, och även där planerar man sina inköp på ett annat sätt, säger han.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!