Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hundratal kor räddades ur övertänd ladugård

En ladugård i Särdal brann ner till grunden under tisdagseftermiddagen. 120 mjölkkor ska ha befunnit sig i byggnaden när branden startade. Minst 100 av dem räddades ur lågorna. Polisen har skrivit en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet.

Branden bröt ut vid lunchtid på tisdagen och räddningstjänst, polis och ambulans larmades dit vid tio över tolv. Redan när man kom till platsen stod ladugården i full brand.

– Ladugården var i stort sett övertänd och vi fick veta att det fanns ett hundratal kor där inne som vi då försökte få ut, säger Conny Eriksson, inre befäl hos räddningstjänsten i Halmstad.

Totalt ska det ha funnits ungefär 120 mjölkkor inne i ladugården och man lyckades rädda en majoritet av dem. Minst 100 av dem lyckades ta sig ut och kunde pusta ut på ängen utanför.

– Hur det gick för resten är oklart, men någon har naturligtvis dött i branden. Vi vet bara inte hur många som gjorde det, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson.

Ladugården brann så kraftigt att räddningstjänsten fattade beslut att låta den brinna ner. I stället riktade man in sig på att släcka branden i en sidobyggnad och förhindra att branden skulle sprida sig till boningshuset, något som lyckades.

Polisen har skrivit en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet och kommer, så fort branden är släckt, spärra av ladugården i väntan på den tekniska undersökningen.

– Jag vet inte om det finns en misstanke om vad som har hänt, utan det är ett oaktsamhetsbrott som rubriceringen gäller, någon som har slarvat med något. Men vi måste ha någon rubricering för att kunna spärra av och genomföra en teknisk undersökning, säger Peter Adlersson.

Ingen människa ska ha kommit till fysisk skada i samband med branden.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här