Hund ska hjälpa till att säkra spår efter dödliga villabranden

Polisen är fortfarande inte klara med den tekniska undersökningen efter villabranden i Kvibille under natten till lördagen. Kvarlevorna av en person hittades i helgen. Under måndagen genomförs nya undersökningar, bland annat med hjälp av en specialsökhund.

ANNONS
|

– Hunden är tränad för just saksök. Den kan hitta olika spår som kan vara viktiga för utredningen, det kan vara allt ifrån brännbara vätskor till saliv eller andra saker, säger Peter Erlandsen, kommissarie på utredningsjouren i Halland.

Utredningsjouren har haft ärendet på sitt bord över helgen. Polisen har under tiden stegvis genomfört flera tekniska undersökningar på adressen för villabranden. Eftersom att branden var så pass omfattande har det på vissa ställen varit för varmt på platsen för att genomföra undersökningarna.

Kvarlevorna av en person hittades – inga tecken på brott

Under söndagens undersökning hittades resterna av en person. Polisen sade då att man inte hade någon anledning att tro att det fanns fler personer i villan. Det tror man inte nu heller. Man tror heller inte att det ligger något brott bakom den tragiska händelsen.

ANNONS

– Det finns i nuläget inga iakttagelser eller andra omständigheter som tyder på att det skulle vara någon annan person som har orsakat branden. Exakt hur vi kan veta det kan jag inte gå in på i detalj. Vi har ingen färdig teori om hur branden har startat, men utredningsläget talar i alla fall om vad som skulle kunna uteslutas, säger Peter Erlandsen.

Svårt utredningsläge

Hur mycket spår eller bevisning man kan säkra genom de tekniska undersökningarna som är kvar är svårt att besvara.

– Bränder är generellt svårutredda. Ännu svårare i fall där husen brinner ner till grunden. Det blir mycket material att titta på, säger Peter Erlandsen.

– Det är inte alltid säkert att man går i mål när bränderna är så omfattande.

ANNONS