Omfattande arkiv. Att söka i gamla artiklar kan vara ett bra komplement till släktforskning i olika arkiv, säger Jan-Erik Skoglund.
Omfattande arkiv. Att söka i gamla artiklar kan vara ett bra komplement till släktforskning i olika arkiv, säger Jan-Erik Skoglund.

HP visar upp sitt digitala arkiv

Har du en släkting som varit omskriven i Hallandsposten kan du under mässan få hjälp med att hitta artikeln. HP visar upp sitt arkiv som sträcker sig från 1931 och framåt.

|

Under flera år jobbade Jan-Erik Skoglund, tidigare medarbetare på Hallandsposten, med att skapa tidningens digitala arkiv. Tillsammans med HP:s marknadskoordinator Helena von Mentzer finns han på plats under mässan.

– Vi ska visa upp vårt digitala arkiv och hur man kan använda det i släktforskning, säger Helena.

I dag är alla artiklar och annonser från 1931 och framåt sökbara i arkivet. Det innebär att du bland annat kan ta reda om dina släktingar varit omskrivna.

– Det är ett lite annorlunda sätt att släktforska, ett slags komplement till vanliga arkiv. Via en artikel kan man få en tydligare bild över hur han eller hon uppfattades i samhället, säger Jan-Erik.

Han tillägger med ett skratt att har man otur kan man få veta att ens släkting dömts för brott och fått sitta i fängelse.

– Det var inte samma pressetiska regler förr, så ända in på 50- och 60-talet förekom det att namnet stod med även om personen var dömd för dråp eller annat. Men de flesta ser det mer som lite pikant att ha haft en sån figur i sin släkt.

Och givetvis går det också bra att "ego-googla" för att se om man själv har varit med i tidningen utan att veta om det.

– Men sökningen är inte snäll, så det gäller att stava rätt, berättar Skoglund men tillägger att ibland räcker inte ens det.

– Jag visste till exempel att min lillebror varit med i tidningen när han deltog i Vi i femman, men hittade ingen artikel när jag sökte på hans namn. Då sökte jag endast på förnamn och "femman" och då hittade jag den.

Det visade sig att brodern fått heta Skogslund i stället för korrekta Skoglund.

– Reportern hade helt enkelt skrivit fel, så ibland får man ha lite fantasi också.