HP:s nya sajt är i gång

Välkommen till Hallandspostens nya, moderna, responsiva sajt.

|

Under tisdagsförmiddagen genomförde Hallandsposten en digital uppfräschning när den nya, responsiva, sajten lanserades. Att sajten är responsiv innebär att den automatiskt anpassar sig efter den enhet – smartphone, dator eller surfplatta – som läsaren använder sig av.

Som HP tidigare har berättat syns det tydligt i statistiken att allt fler väljer att ta del av nyheterna genom mobilen, och det är också därför som HP nu bygger om sajten.

– Eftersom vi tror att de flesta kommer att läsa i mobilen i framtiden så är sajten byggd för att passa allra bäst där, sade HP:s chefredaktör Viveka Hedbjörk förra veckan.

Att byta sajt är ett omfattande arbete, där alla gamla texter och bilder måste föras över från det gamla systemet till det nya. Dessutom är det ett helt nytt arbetsverktyg för medarbetarna i HP-huset. Vi ber därför er läsare att ha överseende med eventuella barnsjukdomar på nya hallandsposten.se.

Är det något du undrar över? Ta en titt på faktarutan med frågor och svar här bredvid. Om du inte hittar svaret på din fråga där är du välkommen att skicka ett mejl till webbredaktionen@hallandsposten.se så ska vi försöka hjälpa dig så snart vi kan.

Responsiv hemsida säger ni, men vad betyder det?

SVAR: Det betyder att vi frångår att ha separata hemsidor för er som läser oss på en dator eller läsplatta och er som läser vår hemsida i mobiltelefonen. Nu har vi en och samma hemsida som anpassar sig efter vilken enhet som du som läsare väljer för att surfa in på Hallandsposten.se

Det ser helt annorlunda ut än vad jag är van vid, varför måste man scrolla så mycket nu för tiden?

SVAR: Det här är för att vi försöker anpassa läsupplevelsen och sajten så att den fungerar mycket bättre i mobilen, dit fler och fler av våra läsare tar sig. Där är logiken att bygga på höjden i stället för på bredden, något som gör att många av er som framför allt läser oss via datorn kan känna att det blir mer scrollande. Men det ger oss även möjligheten att lägga artiklar av samma innehåll under varandra, något som gör att du som läsare kan få flera artiklar inom samma ämne presenterade direkt under varandra.

Jag är inte van vid att en nyhetssajt har så stora bilder, varför har ni det?

SVAR: Vi vill lägga mer fokus på bilderna och ha bilderna i format där de blir tillgängliga för alla läsare, oavsett vilken enhet du använder. Det innebär också att vi behöver tänka på hur utformningen av våra nyheter ser ut för alla de läsare som använder mobiltelefonen så att de faktiskt kan se våra bilder. Men vi är också nybörjare när det gäller att arbeta mot den responsiva sajten och på grund av det blir det ibland fel när vi beskär en bild. Försök ha tålamod med oss- vi blir bättre och bättre för varje dag!

E-tidningen – hur hittar man den?

SVAR: Vi kommer att placera en tydlig knapp långt upp på hemsidan så att du som läsare på ett enkelt sätt kan hitta till e-tidningen. Dessutom har vi en funktion i topp på hemsidan som heter A-Ö, där kan man hitta alla våra kategorier.

Vad är den största skillnaden för läsarna?

SVAR: Laddtiderna på vår sajt kommer att gå ner, det vill säga att du som läsare snabbare kommer kunna få upp vårt innehåll. Sedan kommer vi att presentera många nya lösningar på sajten för att presentera vårt innehåll på ett tydligare och mer renodlat vis än tidigare, vi kommer till exempel ha bättre utrymme för att se bild och videoinnehåll på sajten.

Kommer serierna finnas kvar på sajten?

SVAR: Den populära serien Fantomen kommer att finnas kvar. I övrigt kommer det att finnas en hel del av det material som du är van vid att hitta på hemsidan, kombinerat med en del nyheter framför allt i hur vi presenterar dem till er läsare.