Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De har skänkt pengar. Jordbävningen på Haiti den 12 januari skördar fortfarande offer. Svenskarna har redan skänkt miljoner och hundratals av HP:s läsare har sms:at in en femtiolapp till hjälp åt haitierna. ”Vi pratade med våra barn om vad som hänt och de tyckte också att vi skulle hjälpa till så därför sms:ade familjen in pengar till Röda Korset, säger Åsa Ödmark som bor i Oskarström tillsammans med barnen Annie och Hannes samt sambon Jörgen Eklund.

HP:s läsare hjälper Haitis befolkning

Jordbävningen i Haiti har fått svenskarna att skänka miljoner i katastrofhjälp. Hundratals av Hallandspostens läsare har redan bidragit med minst en femtiolapp – och mer behövs. – Det är en självklarhet, säger Halmstadbon Jan Dorf.

Även hans hustru Gunilla och sonen Johan, samt dottern Emilie i Tyskland, är med och hjälper Haitis befolkning.

– Så fort jag hämtade tidningen i brevlådan och läste om katastrofen tog jag telefonen och sms:ade in mitt bidrag. Det är svårt att förstå vad som händer, men man blir himla illa berörd när man sitter här hemma i sin trygga värld och läser om hur det är på Haiti.

– Världen har blivit mindre och det är lättare att känna medlidande med andra människor i dag, säger Jan Dorf och fortsätter:

– Det är dessutom ett enkelt sätt att hjälpa till. Har man mobiltelefonen liggande bredvid sig är det enkelt att knappa in sin gåva.

Familjen Dorf är inte ensam om att skänka pengar. Fram till i går kväll vid 20-tiden hade över 300 sms kommit in och hittills har HP:s läsare bidragit med knappt 16 000 kronor till Röda Korsets katastrofarbete.

Svenska folkets vilja att hjälpa till är rekordstor, trots att januari ofta är en månad när många har ont om pengar efter julfirandet. Enligt Frivilligorganisationernas Insamlingsråd (FRII), som samordnar insatserna från 14 större svenska välgörenhetsorganisationer, kom det in 50 miljoner på bara ett par dagar. Sedan i måndags har ytterligare ett tiotal miljoner samlats in – per dag.

– Det kommer pengar i en strid ström och vi räknar med att nå 100 miljoner i helgen. Arbetet har fått en extra skjuts eftersom många tidningar engagerat sig, och på lördag har TV4 en extrasändning om katastrofen, hjälparbetet och insamlingen, säger generalsekreteraren Erik Zachrison på FRII.

Hallandsposten samarbetar med Röda korset och genom att skicka ett SMS till 72 099 med texten HP [mellanslag] HAITI [mellanslag] DITT NAMN bidrar du med 50 kronor till insamlingen. På hallandsposten.se/haiti2010 finns en bidragsräknare och på listan finns alla givares namn. Den kommer att publiceras och uppdateras både i tidningen och på vår sajt. Beloppet går oavkortat till Haiti – varken operatörsavgifter eller moms tillkommer.

På bara åtta dagar har Röda Korset samlat 18,7 miljoner kronor till jordbävningsoffren. Resultatet visar att svenska folket fortfarande har ett stort förtroende för organisationen – trots skandalen där en tidigare chef misstänks för att ha förskingrat pengar och nu åtalas för bland annat grovt bedrägeri.

– Det är klart att detta påverkar oss, men man kan lita på Röda Korset. Vi har en försäkring som täcker sådant här och räknar med att få tillbaka alla pengar som saknas, säger Karin Tengby och tillägger:

– Av bidragen som samlas in till Haiti är det maximalt tio procent som försvinner i administrativa kostnader och inget går till personalutgifter i Sverige.

Direkt efter att vidden av jordbävningen den 12 januari blev känd gick Internationella Röda Korset in med 72 miljoner till akuta insatser.

– Internationella Röda Korset har nu gått ut med ytterligare en appell på 740 miljoner i akuthjälp och stöd under flera år till återuppbyggnaden av landet, säger Nina Paulsen som är katastrofrådgivare.

I dagsläget går mycket av de insamlade medlen till sjukvård, vatten, sanitet och tak över huvudet till de drabbade.

– Från början var fokus på rena räddningsinsatser men nu är det mer rent sjukvårdsarbete, säger Nina Paulsen.

Hälsokliniker har upprättats i huvudstaden Port-au-Prince och långa köer av människor med både fysiska och psykiska skador ringlar sig utanför byggnaderna. Personal från Röda Korsets fältsjukhus förstärker också ett intilliggande sjukhus och behandlar där upp emot 100 patienter om dagen.

Pengarna som samlats in gör dessutom att 200 000 haitier fått tillgång till rent vatten och inom några dagar kommer dubbelt så många att få hjälp. För att klara upp de sanitära förhållandena handlar också mycket av arbetet om att få fram tillfälliga toaletter och lösa de sanitära problemen.

– Vi hjälper också folk som letar efter försvunna familjemedlemmar.

Över 26 000 personer är registrerade i Röda Korsets databas över familjer. Där kan alla som saknar någon efter jordbävningen sätta upp sitt namn eller leta efter anhöriga.

Trots att det gått tio dagar sedan jordbävningen är fortfarande hjälpbehovet stort. Bland annat saknar en miljon människor någonstans att sova.

– Vi delar ut ”shelter kit” – en säck med presenning, hacka, spade och spik – som kan användas för att bygga ett tillfälligt tak över huvudet. Det är en akut insats, men det finns stora mängder material från raserade hus som kan användas.

Så i takt med att bidragen strömmar in kommer hjälpen till Haiti fram.

– Alla insamlade pengar börjar göra nytta direkt. Redan i dag kommer Röda Korset i Sverige att göra en utfästelse på flera miljoner i bidrag, säger Nina Paulsen.

Bild: Johnny Samuelsson

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!