Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

HP-fotografen Roger Larsson än en gång prisad i Årets bild

Roger Larsson vann på lördagen tredjepris i Årets bildkategorin "Årets vardagsliv Sverige". Bilden är från ett 60-årskalas i Hemvärnsgården i Åled.

Berätta om hur bilden kom till?

– Jag blev i våras kontaktad av bokförlaget Max Ström för att deltaga i fotoprojeket Nordic Life där jag skulle dokumentera vardagslivet i Halmstad till en kommande bok och utställning. Jag valde bland annat att besöka bandet Elvis-4-evers spelning i Hemvärnsgården i Åled.

– På bilden sitter sångaren Tommy Lindgren och värmer upp vid keybordet. Jag har fotograferat bandet och deras Elvisshow flera gånger för reportage i Hallandsposten och har alltid fastnat för deras stora engagemang fast att de ofta spelar på lite mindre ställen.

Roger Larsson berättar att den här gången hade de monterat upp sin nya bakgrund, en bild på Elvis hus Graceland, på scenen.

– Det blev en kul kontrast till hembygdsgården de spelade i tycker jag.

Vad betyder tävlingen och priset för dig?

– Det är en stor ära att få ett pris men den är också viktig för att sätta bilden i fokus. Bilder kompletterar texter bra när det är i reportageform. Bilden har sin styrka i att berätta saker som inte en text alltid kan och tvärtom.

Bilderna som tävlat visas i Dunkers kulturhus i Helsingborg från och med 21 mars till och med 26 april i 2020 års upplaga av utställningen Årets bild.

Tävlingen har arrangerats av den ideella organisationen Pressfotografernas Klubb (PFK) sedan 1942 och räknas som Sveriges största och mest prestigefyllda tävling inom genren fotojournalistik.

Uppmärksamheten kring Årets Bild har vuxit till nya rekordnivåer de senaste åren. I år hade 160 fotografer lämnat in tävlingsbidrag. Av dessa nominerades 30 fotografer i totalt 17 klasser.

Roger Larsson vann 2010 första pris för årets bild i klassen feature, med ett foto från Getingebadet. Två år senare vann han första pris i klassen årets sportreportage, för en bildserie där 89-årige Svante Thorsell, som spelade pingis nästan dagligen, stod i centrum.

Den 78:e upplagan av Årets bild blev annorlunda, på grund av coronaviruset. Prisutdelningen på plats i Helsingborg ställdes in, och i stället presenterades vinnarna med en film på Youtube.

Fotografen Roger Turesson från Dagens Nyheter vann Årets bild 2019 med bilden av Greta Thunberg i Madrid. Roger Turesson fick även utmärkelsen Årets pressfotograf.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!