Hovrätten tar sig an dramatiken om Fotbollsprofilens försvunna miljoner

Ingen var nöjd efter domen i tingsrätten. Vilka känslor hovrättsdomen kommer röra upp står klart först efter förhandlingarna där i december. Den dramatiska uppgörelsen om Fotbollsprofilens försvunna miljoner går snart in i en ny fas – men den misstänkta kopplingen till sprängdådet, som åklagarna hintade om i tingsrätten, ser ut att lämnas utanför.

ANNONS
|

Fyra månader har gått sedan domen föll i tingsrätten. Fotbollsprofilens nära vän, i HP tidigare kallad ”Kompisen”, fick tillsammans med några av hans kompanjoner utdömt fängelsestraff för att på mer eller mindre omoralisk och olaglig väg ha försökt driva in miljonerna.

De förlorades flera år tidigare.

Den som minns fallet minns också turerna: den kände Fotbollsprofilen från Halmstad investerade för ett par år sedan ett par miljoner kronor i företag som drevs av en Halmstadbo i 35-årsåldern. Fotbollsprofilen var övertygad om att miljonerna var säkert investerade i en ekonomiskt trygg framtid, även efter det att karriären på planen tagit slut.

ANNONS

Det var de inte.

Bolagen gick i konkurs och pengarna försvann med dem. Av allt att döma skedde det på laglig väg - men frågan om huruvida det som skett var moraliskt rätt eller inte har fått ett dramatiskt efterspel.

LÄS MER:Miljonskuld till fotbollsprofil motiv i utpressningshärva

Ville betala tillbaka - men behövde inte

Fotbollsprofilen kände sig förd bakom ljuset och ville ha tillbaka sina pengar - och 35-åringen verkade vilja betala tillbaka, även om han rent juridiskt inte var skyldig att göra så.

Frågan om rätt och fel blev därefter allt mer komplicerad.

Till saken hör att en kompis till Fotbollsprofilen också var skyldig profilen pengar - närmare bestämt en halv miljon kronor sedan de tillsammans drev en nattklubb i Halmstad som försattes i konkurs.

Samme kompis började under slutet av förra året kontakta 35-åringen och dennes familj för att driva in Fotbollsprofilens miljoner. En teori är att Kompisens motiv varit att därmed också bli av med sin egen skuld.

Det gick sådär. Pengarna är fortfarande borta och familjen till 35-åringen har egentligen ingenting med skulden att göra. Att Kompisen, tillsammans med en indrivningsliga i form av ett par unga killar, med hot försökte förmå familjen att betala tillbaka gjorde att flera av dem fälldes för försök till utpressning.

Vem gjorde fel i lagens mening?

Tingsrätten bedömde att Kompisen var den som gjorde mest fel i situationen, och dömde honom till ett ettårigt fängelsestraff. Några av Kompisens kompanjoner dömdes också - och tre av dem frikändes i brist på bevis.

ANNONS

Den bedömningen tyckte åklagarna var fel - och överklagade domen till hovrätten.

Än mer fel tyckte de dömda att domen var, och överklagade också de.

Nu står hovrätten att avgöra skuldfrågan. De har lagt fram en plan för förhandlingarna, som inleds i december. Flera dagar har avsatts för att återigen försöka avgöra frågan om rätt och fel - och hur det ska straffas.

Sprängningen – fortfarande en olöst gåta

Under förhandlingarna i tingsrätten blev läget stundtals irriterat när åklagarna försökte dra kopplingar mellan utpressningen och det faktum att en sprängladdning detonerade utanför familjens hus ett par månader efter utpressningsförsöket.

”Det finns inga bevis för att händelserna hör ihop”, menade försvararna, och ser nu ut att få rätt i frågan.

Utredningen om sprängningen är nu nedlagd, berättar Johanna Åström, polisens chef på avdelningen för grova brott.

– Vi kunde aldrig få fram någon misstänkt gärningsman i fallet. Och vi kunde heller inte hitta något som tydde på att den händelsen skulle vara kopplad till den du nu skriver om, säger Johanna när HP ringer upp.

Fotbollsprofilen själv är inte misstänkt för något brott. Det finns i nuläget inget som tyder på att han skulle varit medveten om vad hans kompis och de andra gjorde i hans namn.

ANNONS

LÄS MER:Domarna i utpressningshärvan överklagas

LÄS MER:"Kompisen” döms för försök att driva in Fotbollsprofilens miljoner

LÄS MER:Försvararna irriterade över prat om sprängningen

LÄS MER:För töntigt för att vara brottsligt på riktigt enligt försvarare

ANNONS