Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rutger Herlin och Pia Arborelius, som är med och leder hotellmotståndet, vill få bort alla skrivningar om ”enligt nuvarande förslag” från frågan i folkomröstningen. De befarar att det drivs igenom ett lätt modifierat hotellförslag även om folk har röstat nej. Bild: Roger Larsson
Rutger Herlin och Pia Arborelius, som är med och leder hotellmotståndet, vill få bort alla skrivningar om ”enligt nuvarande förslag” från frågan i folkomröstningen. De befarar att det drivs igenom ett lätt modifierat hotellförslag även om folk har röstat nej. Bild: Roger Larsson

Hotellmotståndare ställer Stefan Pålsson (S) mot väggen

På kommunfullmäktige i nästa vecka ska hotellmotståndarna försöka få kommunrådet Stefan Pålsson (S) att jobba för en ändrad frågeformulering i folkomröstningen.
– Med nuvarande skrivning går det inte att svara ett entydigt ja eller nej, säger Pia Arborelius och hänvisar till flera universitetslärare som underkänt den.

Den 19 april gav kommunen besked om att det planerade 16-våningshotellet vid Österskans behöver ritas om. Detta skedde efter att även en andra konsultrapport slagit fast att hotellets höjd och volym innebär ett för stort ingrepp på stadsbilden.

– Kommunen har sagt att det behöver göras justeringar och att de bland annat ska titta på höjden. Frågan är nu bara hur långt före folkomröstningen den 11 september de kan presentera något färdigt förslag – särskilt med tanke på att man förväntas rösta om ”nuvarande förslag”, säger Rutger Herlin, ordförande i den ideella föreningen Utveckla Österskans och Picassoparken.

Föreningen bildades i juni förra året av några av de drivande bakom Folkinitiativet Inget hotell i Picassoparken, som samlade in tillräckligt många namnunderskrifter för att få till stånd den första folkomröstningen i Halmstads historia.

”För många variabler”

– Ett stort problem är formuleringen som kommunfullmäktige bestämt inte går att svara på, säger Pia Arborelius, som är med i styrelsen för föreningen.

– Frågan ”Vill du har ett hotell med saluhall och restaurang på Österskans enligt nuvarande förslag?” innehåller för många variabler. Hur ska man rösta om man exempelvis inte vill ha någon saluhall? undrar Rutger Herlin.

– Vi har pratat med två universitetslärare i statsvetenskap och en i pedagogik som alla tre skulle ha gett sina studenter underkänt om de formulerat sådana frågor som det inte går att svara entydigt ja eller nej på, säger Pia Arborelius.

Allmänhetens fråga

När kommunfullmäktige sammanträder på onsdag i nästa vecka ska hon därför ställa en så kallad allmänhetens fråga till kommunrådet Stefan Pålsson (S) och föreslå att formuleringen ändras till:

”Vill du att det ska byggas ett hotell eller annan omfattande byggnation på Österskans och/eller i Picassoparken?”

Hotellmotståndarna vill pressa kommunrådet Stefan Pålsson (S) att vara mer precis när han säger att han vill bygga något vid Österskans även om det nuvarande hotellförslaget anses vara för högt och för kompakt. Bild: Roger Larsson
Hotellmotståndarna vill pressa kommunrådet Stefan Pålsson (S) att vara mer precis när han säger att han vill bygga något vid Österskans även om det nuvarande hotellförslaget anses vara för högt och för kompakt. Bild: Roger Larsson

– Den frågan är mycket tydligare, så där kan man lättare säga ja eller nej. Dessutom stämmer den bättre med det som folk skrev under på vid namninsamlingen, menar Pia Arborelius, som även ska uppmana de andra partierna att göra korta inlägg med anledning av hennes fråga.

Varför vänder ni er just till Stefan Pålsson?

– Det finns flera anledningar, bland annat att Socialdemokraterna är det största partiet och att Moderaternas kommunråd Jonas Bergman och Centerpartiets kommunråd Jenny Axelsson inte kommer att vara kvar i politiken efter valet, säger Pia Arborelius.

Enligt mina initierade källor inom Socialdemokraterna blev Stefan Pålsson överkörd av sin fullmäktigegrupp.

– Stefan Pålsson är också extra intressant med tanke på hur mycket hotellmotstånd det finns inom hans parti. Enligt mina initierade källor inom Socialdemokraterna blev han överkörd av sin fullmäktigegrupp när den första konsultrapporten kommit – och det var därför som han tvingades till kovändningen om hotellet i november förra året, säger Rutger Herlin och tillägger:

– Samtidigt har Pålsson pratat om att han vill se ett nytt förslag, så risken är ju att han vill driva igenom ett aningen förändrat hotellalternativ även om det blir ett nej i folkomröstningen.

Varför hänvisar ni till kritik från universitetslärare som ni inte namnger?

– Tyvärr har de alla begärt att få vara anonyma, eftersom Högskolan jobbar i nära samverkan med kommunen och att de tycker att det är känsligt att uttrycka något som kan stämplas som kritik mot hotellplanerna, säger Pia Arborelius.

Kaos med ökad trafik

När vi besöker Österskans för att ta några bilder säger både Herlin och Arborelius att de näst efter höjden och utformningen har störst invändningar mot den ökade trafik som de räknar med att hotellet kommer att föra med sig.

– Enbart alla leveranser av mat och andra varor som krävs för ett så här stort hotell innebär ett otroligt ökat trafiktryck på en plats med trånga gator, säger Pia Arborelius och pekar ut var nedfarten till det underjordiska garaget är planerad.

Rutger Herlin och Pia Arborelius hävdar att trafiksituationen blir kaotisk på de trånga gatorna vid hotellet. Bild: Roger Larsson
Rutger Herlin och Pia Arborelius hävdar att trafiksituationen blir kaotisk på de trånga gatorna vid hotellet. Bild: Roger Larsson

– Lägger man till att stora bussar behöver stanna här för att släppa av eller plocka upp folk i samband med konferenser och annat så förstår man att det kan bli kaotiskt. Särskilt när man lägger till att 49 bussar i timmen ska passera med den vanliga lokaltrafiken, säger Rutger Herlin.

Första kampanjfilmen

De hoppas båda att det blir debatt i fullmäktige i nästa vecka och lyfter fram filmen ”Det osynliga hotellet”, som de lagt ut på Youtube.

– Det är bara den första i en rad av kampanjfilmer som vi tänker göra inför folkomröstningen, säger Pia Arborelius.

Någon egen valstuga anser de sig inte ha råd att satsa på, men de lovar att synas bland de olika partierna på Stora torg under valrörelsen.

– Vi ska också återkomma med fler evenemang i Picassoparken, säger Rutger Herlin.

LÄS OCKSÅ: Österskans rustas upp för fem miljoner – i väntan på hotellet

LÄS OCKSÅ: Beskedet: förändringar behöver göras på hotellbyggnaden

LÄS OCKSÅ: Hotell-vd besviken på politisk splittring: ”En risk vi inte hade räknat med”

LÄS OCKSÅ: Experter kritiska till hotellet: ”Förvanskar stadens siluett”

LÄS OCKSÅ: HP fick rätt om hotellrapport som hölls hemlig

LÄS OCKSÅ: Notan för hotellplanerna är uppe i nio miljoner

LÄS OCKSÅ: Klart: Folkomröstningen om hotellet på Österskans flyttas

LÄS OCKSÅ: Oklart om folkets nej till hotellet påverkar avgörande beslut

LÄS OCKSÅ: S-bomben: Partiet svänger – vill stoppa hotellbygget på Österskans

LÄS OCKSÅ: Han har ritat det omstridda hotellet: ”En länk mellan city och Österskans”

LÄS OCKSÅ: ”Sorgligt att folkomröstning kallades struntfråga”

LÄS OCKSÅ: Inget Picassoparken på valsedeln vid folkomröstningen

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!