Illustration över det nya hotellet på Österskans. Nu närmar sig Halmstads första folkomröstning – om det omtvistade bygget.
Illustration över det nya hotellet på Österskans. Nu närmar sig Halmstads första folkomröstning – om det omtvistade bygget. Bild: White arkitekter/HP Arkiv

Hotellmotståndare om beskedet från politikerna: ”Fantastiska nyheter”

Folkinitiativet som är emot hotellplanerna på Österskans välkomnar beskedet att ytterligare två partier stöttar en eventuell folkomröstning.
– Det här är fantastiska nyheter, säger Torbjörn Larsson, en av initiativtagarna till namninsamlingen.

ANNONS
|

Den 8 mars lämnade hotellmotståndarna över en lista med cirka 10 000 namnunderskrifter. Under ett halvårs tid hade den så kallade ”Picassogruppen” samlat in namn, på flera håll i kommunen, i syfte att få till en folkomröstning om hotellbygget på Österskans.

LÄS MER:Här lämnar protestgruppen över listan med 10 000 namn

”Fantastiska nyheter”

Vid överlämningstillfället hade endast tre partier sagt ja till en eventuell folkomröstning. Dessa var V, MP och SD.

Men på fredagen kom beskedet att även C och M ställer sig bakom en folkomröstning, om tillräckligt många underskrifter är giltiga.

– Det här är fantastiska nyheter, säger Torbjörn Larsson, motståndare till hotellbygget, när han nås av beskedet.

LÄS MER:Halmstad går mot historisk folkomröstning om hotell

Hur politikerna i fullmäktige ställer sig är nämligen avgörande, som HP rapporterat tidigare. En folkomröstning blir inte av om två tredjedelar av ledamöterna säger nej.

ANNONS

– All heder åt Centerpartiet och Moderaterna för att de ställer sig bakom detta. Det visar på en tilltro till opinionsyttringar, säger Torbjörn Larsson.

– Vi brukar ibland kallas för en protestgrupp, men jag vill hellre se detta som ett folkinitiativ. Vi har gett uttryck för en opinion som finns i kommunen. Det är positivt att man lyssnar till den.

Det här innebär att det endast är kontrollräkningen som kan stjälpa er folkomröstning. Hur säkra är ni på att ni har tillräckligt med giltiga namn?

– Vi är säkra. Kommunen kommer inte att hitta 2 000 namn att stryka i varje fall. Det kan bara handla om ett mindre antal. Vi har själva gått igenom varenda rad och tagit bort namn som varit ogiltiga av olika anledningar.

Hotellmotståndarna välkomnar att fem partier i fullmäktige säger ja till en folkomröstning om hotellplanerna på Österskans. Torbjörn Larsson till vänster i bild.
Hotellmotståndarna välkomnar att fem partier i fullmäktige säger ja till en folkomröstning om hotellplanerna på Österskans. Torbjörn Larsson till vänster i bild. Bild: Michael Larsson/HP Arkiv

Resultat att vänta i nästa vecka

Inne på Rådhuset i Halmstad pågår kontrollräkningen för fullt. Uppgifter som namn, namnförtydligande och personnummer måste vara på plats.

Därefter kör tjänstepersonerna uppgifterna mot kommuninvånarregistret för att säkerställa att personen i fråga faktiskt är folkbokförd i Halmstad.

– Det är rätt mycket arbete. Ungefär tio personer har varit involverade i räkningen under typ nio dagar, säger Susanne Mared, kanslichef på Halmstads kommun.

– Men vi börjar närma oss sluttampen nu. Någon gång i nästa vecka tror jag att vi kan presentera ett resultat.

ANNONS

Enligt nya valsiffror innebär 10 procent av de röstberättigade – vilket är kravet för en folkomröstning – att 8 075 av namnunderskrifterna måste vara giltiga.

Hur stort bortfall det har varit hittills är dock svårt att svara på, enligt Susanne Mared.

– Det är svårt att bedöma i dagsläget. Men i vissa fall har det varit lite svårt att tyda vad som står. Allt detta ska presenteras när kontrollräkningen är klar, säger hon.

LÄS MER:Fåtal partier säger direkt ja till att stötta en folkomröstning

LÄS MER:Protestlista om hotellet på Österskans är i mål – ”Känns fantastiskt”

ANNONS