Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Hotellmotståndare i öppet brev: Kommunen är tondöv

Motståndare till det planerade hotellbygget vid Picassoparken anklagar kommunens beslutsfattare för att vara tondöva och kräver i ett öppet brev svar. Parallellt pågår en namninsamling för att få till stånd en folkomröstning. Hittills har 2 500 skrivit på.

Som HP tidigare berättat har tiden för att lämna in yttrande över hotellplanerna vid Österskans gått ut. Nu pågår arbetet med att sammanställa alla synpunkter och omarbeta förslaget. Därefter ska ett nytt samråd genomföras.

LÄS MER: Tid att tycka om hotell slut – nu går processen vidare

Men Facebookgruppen som kämpar mot planerna tycker att det har blivit för tyst i frågan. I ett öppet brev till samtliga sex kommunråd anklagar de kommunen för att vara tondöv och inte lyssna på de instanser som lämnat in yttrande.

”Verkar inte lyssna”

– Väldigt många instanser och kommuninvånare är ju emot planerna. Synpunkter om att hotellet inte passar in, krisen inom hotellbranschen som pandemin skapat och all kritik från länsstyrelsen verkar man ju inte ha lyssnat på, säger Bror Gustafsson, en av de engagerade i gruppen.

LÄS MER: Länsstyrelsen starkt kritisk mot planerat hotellbygge

Han tillägger att gruppen saknar klara besked från politikerna om vad de tycker i frågan med tanke på alla synpunkter som kommit in.

I det öppna brevet ifrågasätter motståndarna till hotellet även hur Allianspartierna kan säga sig vilja prioritera kommunens kärnuppdrag och samtidigt lägga resurser på hotellplanerna. Även Socialdemokraterna får sig en känga med frågan hur partiet så ”oreserverat” kan stå bakom Alliansen.

2 500 namnunderskrifter

Samtidigt fortlöper arbetet med att få till stånd en folkomröstning om hotellplanerna .

– Vi jobbar på med vår namninsamling. Hittills har vi fått in cirka 2 500 namnunderskrifter, säger Bror Gustafsson

För att politikerna ska behandla frågan om en lokal folkomröstning krävs omkring 8 000 namnunderskrifter.

Går det trögt?

– Nej, det går rätt bra. Vi har varit ute på torget, på biblioteket och i Picassoparken. Men det kanske blir svårare nu när smittspridningen tagit fart igen, säger Bror Gustafsson och tillägger att gruppen har till mitten av februari på sig.

Tillbakavisar kritiken

Jonas Bergman (M) bekräftar att skrivelsen har nått samtliga kommunråd. Han håller inte med om kritiken att partierna skulle ha varit otydliga om var man står i frågan.

– Vi kommer att göra ett gemensamt svar till gruppen. Men det jag kan säga nu är att bara för att länsstyrelsen och övriga har lämnat in synpunkter så faller inte arbetet med en detaljplan. Synpunkterna som kommit in får vi beakta och därefter eventuellt justera förslaget, säger han och tillägger:

– Detta är precis på samma sätt som alla detaljplaner hanteras.

LÄS OCKSÅ: Tre partier är emot hotellplanerna på Österskans

LÄS OCKSÅ: Nämnd vill stoppa hotellplanerna

LÄS OCKSÅ: SGI vill ha större undersökning av markens stabilitet

LÄS OCKSÅ: Destinations-vd kritisk mot hotellplaner

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här