Hotel Tylösands vd Elisabeth Haglund säger att man tvingas permittera personal.
Hotel Tylösands vd Elisabeth Haglund säger att man tvingas permittera personal. Bild: Pressbild/Roger Larsson

Hotell tvingas till varsel och permitteringar

Minskat resande och kraftig ökning av inställda evenemang. Coronaviruset slår hårt mot besöksnäringen vilket även märks på hotellen i Halmstad. På måndagskvällen kom beskedet att Hotel Tylösand kommer säga upp 40 personer.

ANNONS
|

– Den senaste veckan har det gått fort neråt. Vi har haft väldigt många avbokningar från framförallt grupper och konferenser. Det vi ser är att större sällskap är extra försiktiga, säger Elisabeth Haglund, vd på Hotel Tylösand.

På grund av den kraftiga minskningen av gäster har man sett sig tvungna att permittera personal. Hotel Tylösand har lagt ett varsel om uppsägning gällande 40 personer vilket motsvara en tredjedel av de fast anställda.

– Det är en jobbig situation som är tråkig för alla inblandade. Vi hoppas att det är tillfälligt och att det är över så snart som möjligt, säger Elisabeth Haglund.

ANNONS

Förutom uppsägningar kommer hotellet också spara pengar genom att stoppa utbyggnaden av hotellet som planerades att börja den 1 april.

Stort tapp av gäster

Grand Hotel har också sett ett stort tapp av gäster de senaste två veckorna. Hotelldirektör Ulrika Drakenberg talar om bristen på tidigare erfarenhet av att hantera epidemier som en stor utmaning.

– Det är en väldigt speciell situation, vi kan inte gå tillbaka och se ”så här gjorde vi förra gången”, säger hon.

Just nu förhandlar besöksnäringens branschorganisation om när man kan aktivera de korttidspermitteringar som är en del av regeringens utlovade stödpaket till näringslivet. På Grand Hotel har man inte tvingats lägga några varsel ännu, men Ulrika Drakenberg beskriver läget som skarpt.

– Vår ambition är såklart att behålla vår personal, men just nu känns det motigt, säger hon.

Storvarsel i hotellkedja

Scandic Hotel i Halmstad vill inte svara på frågor eftersom man är ett aktiebolag. Istället hänvisar man till ett pressmeddelande från i torsdags. Där skriver man att man vidtar kraftfulla insatser för att anpassa sig till den nya situationen. Det handlar bland annat om varsel av 2000 fast anställda i hela koncernen och en 20-procentig lönesänkning för samtliga medlemmar i koncernledningen. Detta på grund av minskat resande och en kraftig ökning av inställda evenemang.

ANNONS

Uwe Löffler är vd för Ligula Hospitality Group som äger Good Morning Hotel i Halmstad. Han vill inte spekulera i varsel eller permitteringar, men säger att även de drabbas hårt.

– Nästan halva omsättningen för mars månad är bortblåst. Vi försöker vi göra skadan så liten som möjligt, men långsiktigt kommer det här att bli förödande. Nu gäller det att besinna sig. Världen kommer inte att gå under, säger han.

ANNONS