HotBox Burgers utsatta för kabelstöld – ännu en gång

På måndagsmorgonen uppdagade ägarparet att de ännu en gång hade blivit utsatta för en nattlig kabelstöld. Detta är andra stölden som drabbar det unga företaget på mindre än två veckor.
– Om det fortsätter så här så ser det dystert ut för oss, säger Oskar Sellgren, delägare av HotBox Burgers.

ANNONS
LocationHalmstad||

Hallandsposten har tidigare rapporterat om att HotBox Burgers utsattes för koppartjuvar den 22 juli. En dryg vecka senare har tjuvarna varit framme igen.

– I nio dagar fick vi ha kvar kabeln denna gången, det är helt otroligt. Jag var här natten till förra måndagen för att hålla koll, men då dök ingen upp. Idag svängde vi förbi på väg till vår nya restaurang i Gislaved och upptäckte att kabeln var borta, igen, säger Oskar.

Denna gången kapade inte tjuvarna den strömförande kabeln utan kopplade ur den först. Maskinerna har därför klarat sig denna gången, till skillnad från maten.

ANNONS

– Det var 13 grader i kylarna när vi kom hit i morse. Det är bara att slänga all mat igen. Vi hade bunkrat upp rejält efter förra stölden. Gjort massor av sås och förberett kött. Det är mat för ungefär 20 000 kronor som vi får kasta. Kabeln kostar 10 000 tusen, berättar Oskar.

Det är oklart när de kommer att kunna öppna igen. Sist kunde de kraftsamla och genom hårt arbete öppna på kvällen samma dag. Men så fort kommer det inte gå denna gången då de nu är fullt upptagna med deras nyetablering i Gislaved.

– Med lite tur kan vi öppna i morgon, men det beror på hur det går i Gislaved idag. Kanske kan vi åka hit ikväll och fixa, säger Tova Nilsson.

Det är inte samma kabel som har blivit stulen igen, utan denna gången var det kabeln som går den sista biten in i restaurangen. Men kabeln från elskåpet var utdragen från kabelkanalen som skyddar den. De berättar att det igår satt en nyckel i elskåpet när de kom till restaurangen.

– Kanske tänkte de stjäla kablarna då men blev störda av någon? Vi vet inte om de hade tänkt stänga av strömmen och inte vågade kapa en strömförande kabel igen nu när vi tog hand om nyckeln, eller om de blev störda igen? undrar Oskar.

ANNONS

Paret har ännu en gång fått hyra en ny kabel akut från Ramirent. Senad Arslanovic på Ramirent säger att det sker många kabelstölder i Halmstad.

– Det går i vågor, men det sker hela tiden. Många byggarbetsplatser blir utsatta för kabelstölder, säger han.

Oskar och Tuva ställer sig frågande till motivet bakom kabelstölderna. Kabeln som nu kapades ligger under containern, men tjuvarna har inte försökt dra ut den.

– Det börjar kännas som sabotage, man lämnar inte så här mycket. Varför bara ta en sån liten bit? Kopparen i kabeln är max värd 50 kronor per meter och nu stal de runt tre meter. De lämnade till och med en kabelstump som ligger kvar här bakom sedan den förra stölden, säger Oskar.

Arrendet för marken restaurangen står på går snart ut och paret ställer sig frågande hur länge de kan fortsätta om kabelstölderna fortsätter.

– Vi vet inte hur vi ska göra. Det tar flera dagar att ta igen dessa 30 000 kronor som den senaste stölden har kostat oss. Då tillkommer dessutom de förlorade intäkterna tills vi kan öppna igen, avslutar Tuva.

Även Rotundan i Norre Katts park har drabbats av kabelstölder.

– I höstas när vi precis hade stängt för säsongen blev vi bestulna på alla kablar utomhus. De hade kapat strömförande kablar rätt av här med, säger John-Wilhelm Pahlm på Rotundan.

ANNONS

Förundersökningsledare Sara Vidakovic vid Halmstadspolisen berättar att det ännu inte går att dra några slutsatser kring stölderna som har drabbat HotBox, eller se något samband med tidigare stölder.

– Men det är anmärkningsvärt att de har utsatts för två stölder på så kort tid, säger hon.

LÄS MER:Nystartade Hotbox Burgers utsattes för nattlig kabelräd

LÄS MER:Hotbox Burgers tillbaka efter stöld som lamslog företaget

LÄS MER:Hotbox Burgers expanderar – vill finnas över hela Sverige

ANNONS