Hotad svampart upptäckt för första gången i Halland

Den rödlistade finporingen har för första gången hittats i länet – närmare bestämt i Biskopstorps naturreservat. Fyndet gjordes av naturexperten HG Karlsson och hans familj.
– Vi tänkte bara wow – vad är det där för konstig sak, berättar han.

ANNONS
LocationHalmstad||

Det var i slutet av oktober som HG, till vardags naturvårdsvakt på länsstyrelsen, besökte reservatet tillsammans med sambon Karin Enemar och sonen Arvid.

– Vi gick och njöt av alla höstfärger och helt plötsligt såg Arvid den här konstiga grejen som jag aldrig sett förr. Jag hade ingen aning om vad det var.

Familjen upptäckte svampen på ganska långt håll och när de närmade sig såg de att det fanns flertalet exemplar på samma bokstam.

Luktar som mögelost

HG berättar att han kontaktade flera vänner som är experter på svampar innan han slutligen fick veta att det som stack ut på stammen var den sällsynta finporingen.

ANNONS

– Den är rödlistad som sårbar, alltså en hotad art. Så ser man den här svampen så ska man låta den vara. Fyndet innebär också att vi nu har 123 rödlistade arter i Biskopstorp och det är kul, säger han.

Vissa av exemplaren hade växt ut från en betydligt vanligare svamp, fnösktickan.

– Även finporingen är en typ av ticka men den växer inte som en slags hov som andra tickor gör, utan som ett tunt lager på bokens stam. Men här hade den också nyttjat fnösktickan och blivit som en påväxt på den och det är lite mer ovanligt.

Utseendet på den vita delen av svampen jämför han med färskost, medan påväxten liknar mer en tvättsvamp eller oformlig, gul hårdost. Det roliga är att svampen enligt många också luktar som ost – mögelost.

– Men jag tycker mest att den har en riktigt stark och god svamplukt, säger HG.

Första fyndet i Halland

Förutom att finporingen hakat på fnösktickan har några av exemplaren på boken i Biskopstorp droppliknande saker hängande under sig.

– Här blir det väldigt komplicerat, för grejerna som putar ut har på något sätt gjorts av larver från en insekt som bott i fnösktickan. Så det är alltså tre organismer inblandade, säger HG.

ANNONS

Något tidigare fynd av finporing finns inte registrerat i Halland. Däremot har liknande upptäckter gjorts i Skåne, men då har svampen växt direkt på en bokstam och inte som en påväxt på en annan svamp.

– Varför den plötsligt dyker upp här är svårt att veta men vi har börjat få en del svampar som man känner har lite med klimatet att göra, att det blir varmare, säger HG.

Kan bli en ”stammis”

Nu när finporingen lyckats etablera sig kan den kanske till och med bli en riktig ”stammis” i länet.

– Där fanns säkert sju olika fruktkroppar på stammen och var en och har tusentals sporer som far ut i luften. Så jag blir inte förvånad om man snart hittar den på andra ställen också, säger HG som tillsammans med sin familj undersökte även träden omkring utan att hitta fler exemplar.

För inte så länge sedan hittades den ovanliga igelkottstaggsvampen i Åkulla bokskogar.

LÄS MER:Spektakulär svamp hittad i Åkulla

– Den är lite mer iögonfallande, lite vackrare att se på. Men finporingen är faktiskt mer ovanlig än igelkottstaggsvampen, som finns lite mer spridd över Sverige, säger HG.

ANNONS