Hotad mussla kikar fram

Tiderna förändras – och ibland till det bättre. Ett exempel är det här fyndet i Fylleån. Nyligen gjorde man en sökinsatser efter flodpärlmusslan och redan efter första dyket blev det vinst.

ANNONS
|

Arten, som är starkt hotad och rödlistad, har inte tidigare setts vid i Fylleån. Nu har den gjort ett första glädjande framträdande.

Det är Fylleåns vattenråd med bidrag från länsstyrelsen som dragit igång inventeringen av flodpärlmusslan. De har i sin tur valt att anlita Per Ingvarsson från PI Fly vatten och fiskevård, för att utföra uppdraget. Det inte så utdragna sökandet gav snabbt resultat och redan efter första insatsen kunde de glatt visa upp sitt första levande fynd. Elisabeth Thysell, vattenvårdshandläggare på Länsstyrelsen, kan intyga hur unik upptäckten är.

Flodpärlmusslan är ett unikt fynd

– Det är verkligen ett unikt fynd. Vi har trott att musslorna ska finnas där men inte haft några belägg för det. Nu har vi hittat fyra musslor efter två dagars letande.

ANNONS

Arten har höga krav på sin omgivning vilket har resulterat i att beståndet har minskat med 99 procent i Halland sedan början av 1900-talet. Nu är det inte bara flodpärlmusslan som ska tas väl hand om utan även de arter som är kopplade till musslan, exempelvis lax och öring. Musslan förflyttar sig nämligen till andra platser genom att fastna på fiskarnas gälar, något som är avgörande för deras fortplantning.

Laxen ett viktigt värddjur

– Fyndet betyder mycket för arten men vi måste även se till deras värddjur. Det är viktigt att vi tittar på helheten. Det finns fler åtgärder att göra i vattendragen men detta ger oss hopp om att rädda en hotad art, säger Elisabeth Thysell.

Inventeringen är en del av ett så kallat lokalt vattenvårdsprojekt (LOVA) som planeras pågå till och med 2022. Det är länsstyrelsen som beviljar medel till kommuner och ideella föreningar, så som vattenrådet, för att möjliggöra lokala åtgärder som kan bättra vattenmiljön.

Det kommer fortsätta inventeras i Fylleån och de hoppas på flera nya upptäckter.

Ny åtgärdsplan för flodpärlmusslan

I samband med fyndet presenterades även en ny åtgärdsplan för just flodpärlmusslan.

Planen är framtagen av havs o vattenmyndigheten för att nationellt bevara arten. Programmet innehåller en kortfattad kunskapsöversikt och presentation över betydelsefulla åtgärder för 2020–2024. Åtgärderna finns för att i Sverige förbättra artens rådande status.

ANNONS
ANNONS