Hos Paulssons Konditori kastas inget – tack vare Too Good To Go

Stora andelar av all mat som produceras slängs. Paulssons Konditori är ett av ställena i Halmstad som har minskat sitt matsvinn. Via en app köper kunder en ”hemlig” kasse med bröd eller fika för en tredjedel av ordinarie pris.

ANNONS
|

– Det känns jättebra på flera olika sätt. Dels får vi in en liten slant, dels så är det aldrig kul att slänga. Det känns väldigt onödigt. Så det är bara positivt. Sedan hoppas jag att vi når ut till nya kunder som kanske även kommer hit när de behöver en födelsedagstårta eller något annat, säger Paul Dahlqvist på Paulssons Konditori.

Konditoriet på Fredsgatan är en av totalt sex kaféer, restauranger, bagerier och matbutiker som är anslutna till appen Too Good To Go.

Sedan starten i Halmstad i februari har cirka 2 000 måltider räddats med hjälp av appen, enligt Åsa Sandberg, matsvinnsexpert på Too Good To Go.

ANNONS

– Det som är roligt med Halmstad är att det räddas så otroligt mycket mat. Man har verkligen gjort det till en vana att rädda mat. Sedan vi började där har nästan 100 procent, 98 procent, av all mat som lagts upp i appen räddats, vilket är fantastiskt, säger Åsa Sandberg.

Kassen blir en överraskning

Too Good To Go, som startades i Köpenhamn, har funnits sedan 2016, men lanserades i Sverige i maj 2020.

– Vi hjälper allt från restauranger till kaféer till matbutiker att rädda mat. Mat som man annars då skulle ha slängt, men den här maten kan man rädda och stoppa magen i stället till en tredjedel av priset. Det är ett bra sätt när livsmedelspriserna ökar, säger Åsa Sandberg.

Anslutna butiker kan också lägga ned varor som har passerat bäst före-datum.

– Man kan absolut sälja produkter som har passerat bäst före-datum, obs ej sista förbrukningsdag. Men det ska fortfarande vara tjänligt. Det är upp till matstället att försäkra sig att kvalitén håller, så att produkten fortfarande kan ätas. Många produkter håller länge efter sitt bäst före datum.

Exakt vad kunderna får i kassen redovisas inte på förhand.

– Det är en överraskning. Och det kan man ju tycka, oj hur ska det gå. Men det har visat sig att det är en av de framgångsfaktorer som faktiskt gör att man räddar mat med Too Good To Go. Man tycker att det är roligt, säger Åsa Sandberg.

ANNONS

Säljer nästan allt

På Paulssons Konditori delas kassarna upp i antingen brödkasse eller fikakasse. Ibland kan till och med en tårta slinka med.

– Fikapåsen är mer åt det söta hållet och brödpåsen kan vara limpa, baguette eller frallor, beroende på vad som finns, säger Paul Dahlqvist.

Kunderna bokar sin kasse via appen. Dagen efter, tidigast 17.30 på Paulssons Konditori, så får de hämtas. Kassarna består av varor till ett ordinarie värde av 140 kronor.

– Minimum 140 kronor. Ibland är det mer, det beror lite på vad som får plats i påsen. Märker vi att vi har mycket över så kan vi lägga till kassar. Och får vi inget över då får man tyvärr inte sin påse, då får man boka till nästa dag i stället, säger Paul Dahlqvist som tidigare brukade ge bort överblivet bröd till bönder och jägare.

Och kassarna går åt?

– Fikapåsarna går alltid åt, där har nog inget inte blivit sålt. Brödpåsarna har hänt någon enstaka gång att det inte blivit sålt.

Även appar som Resq Club och Karma använder liknande koncept för att minska matsvinn.

Matsvinnsexperten Åsa Sandberg tips för sommaren

• ”Tänk på att hålla livsmedlet så kallt som möjligt, ställ in varorna i kylskåpet igen så snabbt du kan.”

• ”Lägg gärna en vattenflaska i frysen och ta med dig ut på picknicken, den kan enkelt funka som kylklamp. Detsamma gäller till exempel vindruvor.”

• ”Om du har picknick, packa gärna en extra picknick låda så att du kan ta med det som blir över hem då vi ofta köper med för mycket.”

• ”Kyl ner avslagen läsk och använd den för att kyla ner samma sorts läsk.”

• ”Gör läskande iste på jordgubbs-topparna.”

LÄS MER:Så går det för appen mot matsvinn i Halland

LÄS MER:Matsvinnet ska minskas genom ny app

LÄS MER:Kraftig resultatökning för Paulssons Konditori AB

LÄS MER:Semmeltest-fest gav en vinnare med extra allt

ANNONS