Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göran Nilsson och Jörgen Svensson i Trönninge samhällsförening hoppas att det nu äntligen ska fattas ett beslut, som innebär mer rättvisa busstaxor. Bild: Jari Välitalo/Arkiv
Göran Nilsson och Jörgen Svensson i Trönninge samhällsförening hoppas att det nu äntligen ska fattas ett beslut, som innebär mer rättvisa busstaxor. Bild: Jari Välitalo/Arkiv

Hoppet har väckts i Trönninge

I 30 år har Trönningeborna protesterat mot att de måste betala mer när de åker buss till centrala Halmstad, än boende i Frösakull som har längre väg. Nu verkar Hallandstrafikens styrelse redo att ta tag i denna surdeg.

– Jag har ju gett mitt ord på att vi ska hantera Trönningefrågan separat, nu när vi beslutat att avvakta med en ny zonindelning. Frågan kommer upp på styrelsemötet den 14 september, säger Andreas Almquist, Hallandstrafikens vd.

De orättvisa taxorna hänger just samman med den zonindelning som gällt för busstrafiken i 30 år, och där Halmstads kommun delas in i sex områden. Trönninge tillhör inte samma zon som centrala Halmstad, vilket däremot Tylösand och Frösakull gör, och ju fler zoner man reser genom, ju dyrare blir det.

Ny zonindelning har skjutits fram

Våren 2019 presenterades ett förslag till ny zonindelning där Halmstad bara får två zoner – en tätortszon och en kommunzon. Exakt var gränsen ska dras är inte klart, men i Hallandstrafikens förslag nämndes att bland annat Trönninge, Holm och Gullbrandstorp skulle införlivas i tätortszonen och därmed få billigare resor.

Den nya zonindelningen föreslogs träda i kraft sommaren 2020, men i april meddelades att man skjuter på beslutet, eftersom Hallandstrafiken har fullt upp med bytet av biljett- och betalsystem.

I samband med detta lovade vd:n, i en kommentar i HP, att ändå ta tag i ”uppenbara snedsitsar”, det vill säga Trönningefrågan.

– Det finns nu ett förslag om hur vi ska hantera detta. Eftersom det kan bli en diskussion på styrelsemötet så vill jag inte föregå den och berätta mer än så, säger Andreas Almquist.

Hoppfulla men oroliga

I Trönninge samhällsförening har hoppet nu väckts om en lösning. Samtidigt är man orolig för att Hallandstrafikens styrelse återigen ska skjuta upp beslutet.

– Hallandstrafiken blöder ju pengar till följd av coronapandemin, men det har ju inte varit pandemi i 30 år, säger Jörgen Svensson, som sitter i styrelsen.

– Vi har drivit den här frågan i så många år nu och har flera gånger blivit lovade att orättvisan ska rättas till. Nu hoppas vi att det äntligen blir ett positivt beslut för oss, säger ordförande Göran Nilsson.

Läs mer: Ny zonindelning ger billigare resor i Halmstad

Läs även: Ny zonindelning väcker nya frågor

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!