Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Hon vill skapa coronakonstverk med Halmstadbornas hjälp

I höst kommer en utställning om coronapandemin att hållas på Halmstad konsthall. En av dem som tänker bidra med ett verk är allkonstnären Josefine Robarth och hon vill ha Halmstadbornas hjälp.

Att coronapandemin har haft en stor påverkan på samhället är något som alla kan skriva under på.

Detta är något som Halmstad konsthall har tagit fasta på och i slutet av augusti öppnar de upp portarna för utställningen ”Hur upplever du coronatiden?” som handlar om hur Halmstadborna själva påverkats av pandemin.

En som vill gestalta sina upplevelser av den här tiden är Josefine Robarth. Hon har den senaste tiden arbetat med daglig verksamhet på Nolltrefem och det var där idén föddes.

– Vi har hållit på att pyssla med olika saker, bland annat virkning och efter ett tag lärde vi oss att virka rutor och började fundera på om vi inte skulle sätta ihop något tillsammans. När vi väl börjat var det ännu fler som var intresserade av att hjälpa till, berättar hon.

Coronautställning på Halmstad konsthall

När sedan en kompis berättade om den kommande utställningen på Halmstad konsthall började funderingarna på att skapa ett verk med farmorsrutorna ta form.

– Sedan började jag tänka att man kanske kan göra det tillsammans med alla Halmstadbor. Projektet bara växte hela tiden.

Hon beskriver sig själv som en allkonstnär och har tidigare mest arbetat med keramik, sömnad och metall. Virkning är något som hon prövat på men aldrig i så här stor skala.

– Första tanken var att se hur stort ett lapptäcke kan bli och hänga upp på väggen men nu är jag mer inne på att göra en mänsklig skulptur i keramik med en klänning av farmorsrutorna, förklarar hon.

Skulpturen går under arbetsnamnet ”Tillsammans klarar vi allt” och det är just den känslan som hon vill förmedla.

– När man ser skulpturen vill jag att man ska tänka på hur det har varit nu i coronatider, att vi hjälper varandra och tänker på varandra. Det är det jag vill att skulpturen ska symbolisera och jag vill att alla ska kunna engagera sig och vara med.

Hon uppmanar därför alla Halmstadbor att skicka in sina virkade farmorsrutor för att sedan kunna lappa ihop det till ett konstverk. Alla färger och storlekar är välkomna.

– Jag är duktig på att drömma stort, säger hon och skrattar till innan hon forstätter:

– Jag hoppas få in 100 rutor men skulle det bli runt 20 stycken får jag göra något mindre. Jag tänker att det ska bli något stort men vi får se, avslutar Josefine Robarth.

Fotnot: Vill du skicka in farmorsrutor till Josefines projekt skickar du dem till:

Dramalogen Larsfridsvägen 9, 302 50, Halmstad

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här