Hon varnar för smal cykelbana: ”Tidsfråga innan en allvarlig olycka sker”

Boende på Magnus Stenbocks väg slår larm om cyklister som kommer i hög hastighet och cyklar tätt intill uppfarterna. Olyckor har redan skett, men inga åtgärder verkar vara på gång.

ANNONS
|

Flera av de boende på Magnus Stenbocks väg vågar inte längre parkera sina bilar på uppfarterna. De menar att det är alldeles för stor risk för olyckor när de ska köra ut då. Närmast deras hus ligger en ganska smal gång- och cykelbana och cyklisterna håller ofta så långt in mot husen som de kan för att inte ligga för nära vägen.

Men även om cyklisterna då är mer skyddade från bilarna på vägen så uppstår en ny riskfylld situation. Vid flera tillfällen har cyklister varit nära att krocka med personer som går eller kör ut från sina uppfarter.

– Det blir fullständigt livsfarligt att stiga ut från våra uppfarter. Det har blivit en riktig autostrada på grund av alla elcyklar som kommer så fort utan att höras, säger Ilona Bergström, en av grannarna på Magnus Stenbocks väg.

ANNONS

För ett par veckor sedan var Ilona Bergström själv nära att bli påkörd. Tidigare har en granne blivit påkörd av en cyklist. Nu undrar de hur långt det ska behöva gå.

– Jag vill inte hänga ut någon, varken cyklist eller någon annan, men något är fel. Jag vill bara inte att det ska ske någon allvarlig olycka här, men det känns som att det bara är en tidsfråga innan det sker, säger Ilona Bergström.

Hon har hört av sig till Halmstads kommun angående problematiken. Kommunen har dock svarat att man anser att cykelvägen håller en bra standard, men att det krävs att trafikanter visar hänsyn till varandra.

– Magnus Stenbocks väg är hårt belastad och skulle vi göra cykelbanan bredare så måste vi minska bilvägen och då blir det en annan fara. Visst vore det önskvärt, vi ska prioritera oskyddade trafikanter, men det är inte alltid så lätt, säger Annica Pålsson, trafikmiljöingenjör hos Halmstads kommun.

Uppmaningen från Pålsson handlar i stället om ökad hänsyn och respekt trafikanter emellan.

– Man får vara väldigt försiktig och uppmärksam. Alla har ett ansvar här. Dels de som kommer från uppfarterna men även de som kommer på elcykel i höga hastigheter. Är det utfarter och begränsad sikt så kan det uppstår farliga situationer och man måste därför anpassa sig efter omständigheterna.

ANNONS
ANNONS