Höga halter bakterier gör att kommunen avråder från bad

Kommunen avråder från bad på den populära stranden i Villshärad. Prover som tagits visar att badvattnet är otjänligt.
– Ingen bör bada just nu, vi kommer att ta nya prover och så fort de är bra igen tar vi bort avrådan, säger miljöingenjör Sofia Yngstrand.

ANNONS
LocationVillshärad|
|

I början av veckan togs prover vid olika stränder runt om i kommunen. Ett av proverna som togs på stranden i Villshärad i måndags visade en för hög andel av bakterierna enterokocker vilket gör att badvattnet klassas som otjänligt.

Avråder från bad

Därför avråder kommunen tills vidare från bad på den aktuella stranden som sträcker sig från Strandgården i söder till Lynga naturstrand i norr, en sträcka på cirka 1,1 kilometer.

– När ett prov visar otjänligt bör man inte bada eftersom risken är att man kan få i sig vatten. En avrådan är en avrådan och badar man så gör man det på egen risk, säger Sofia Yngstrand och fortsätter:

ANNONS

– Vi kommer att ta nya prover enligt kraven i lagstiftningen och så fort vi har bra resultat igen kommer vi att ta bort avrådan.

Hon tillägger att vissa badplatser har fått tjänligt med anmärkning, men att det då inte är någon fara att bada.

– Men vi kommer att ta om dessa prover också för att vara på den säkra sidan.

Kan orsaka illamående

Den som badat i Villshärad de senaste dagarna ska dock inte vara orolig enligt Johanna Wisjö, kommunikatör.

– Det som är farligt är om du sväljer en massa vatten, du kan bli illamående eller magsjuk och skulle det inträffa så ska man kontakta sjukvårdsupplysningen på 1177, säger hon.

Troligen är det den senaste tidens regnande som är orsaken till badvattnets dåliga kvalitet, tillägger hon.

Informationsskyltar om att vattnet är otjänligt och att kommunen avråder från bad har satts upp utmed den drabbade stranden.

ANNONS