HMS Networks
HMS Networks Bild: Peter Korpi

HMS tar steget upp på börsens största lista

14 år efter att HMS Networks AB, med huvudkontor i Halmstad, börsintroducerades flyttas bolaget upp på Nasdaq Stockholms Large Cap-lista. Aktien har sedan 2007 stigit med 2 700 procent och börskursen har i år mer än fördubblats.

ANNONS
|

Den 8 oktober 2007 skickade grundaren, och dåvarande vd:n, Nicolas Hassbjer ut ett pressmeddelande med texten:

”HMS Networks AB (”HMS”) – ett svenskt tillväxtföretag inom industriell kommunikationsteknologi – har ansökt om notering på OMX Nordiska Börs i Stockholm.”

Sedan HMS då startade på den minsta listan, Small Cap – där i dag företag med ett börsvärde under 150 miljoner euro samlas – har mycket hänt.

Exempelvis köpte den amerikanska börsen Nasdaq, med säte i New York, upp Stockholmsbörsen 2008.

Hassbjer lämnade

Året efter lämnade Nicolas Hassbjer vd-stolen i HMS, som i stället Staffan Dahlström tog över.

2013 sålde Hassbjer det mesta av sitt aktieinnehav i HMS.

ANNONS

LÄS MER:Grundaren grämer sig inte över tidig försäljning

I början av 2015 var det så dags för HMS att flyttas upp på Nasdaq Stockholms Mid Cap – listan som i dag samlar företag med ett börsvärde från 150 miljoner euro till en miljard euro.

Och efter årsskiftet, i januari 2022, tar nu HMS nästa kliv, upp till Large Cap – där företag med ett börsvärde på över en miljard euro samlas.

För att inte bolag ska riskera att åka jojo mellan listorna finns det en säkerhetsmarginal som säger att det genomsnittliga börsvärdet ska ligga 50 procent över gränsen – och det gjorde värdet på HMS i november.

”En viktig milstolpe”

– Att nu bli uppflyttade till börsens Large Cap är en viktig milstolpe i vår resa mot att skapa hållbar tillväxt, lönsamhet och lojala kunder, kommenterar vd Staffan Dahlström i ett pressmeddelande.

Dahlström är näst störste ägare i HMS, med 13 procent av bolagets 46,8 miljoner aktier. Med torsdagens slutkurs var värdet på börsposten som han och hans bolag äger 3,28 miljarder kronor.

LÄS MER:Kursrekord gör vd till trippelmiljardär

Största ägaren är det Göteborgsbaserade investmentbolaget Latour, som äger drygt en fjärdedel av aktierna.

Utannonserade tjänster

HMS har för tillfället åtta lediga tjänster på huvudkontoret i Halmstad utannonserade, bland annat som utvecklingsdirektör och affärslinjechef.

ANNONS